Bütünsel pazarlama yoluyla doğrudan yabancı yatırım çekmede stratejik liderliğin rolü: Irak yatırım tanıtım ajansları üzerine bir saha çalışması
The role of strategic leadership in attracting foreign direct investment through holistic marketing: A field study on Iraqi investment promotion agencies
  1. Tez No: 906799
  2. Yazar: AMEEN MUNAAM MUSHREF MUSHREF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Irak, Stratejik Liderlik, Bütünsel Pazarlama, Doğrudan Yabancı Yatırımı Çekme, Yatırım Tanıtım Ajansları, Iraq, Strategic Leadership, Holistic Marketing, Foreign Direct Investment Attraction, Investment Promotion Agencies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 404
Özet
Doktora tezi, bütünsel pazarlama yoluyla doğrudan yabancı yatırım çekmede stratejik liderliğin rolü: ırak yatırım tanıtım ajansları üzerine bir saha çalışması kunusundadır. Irak'taki yatırım tanıtım ajansları örneği üzerinden, doğrudan yabancı yatırımları çekmede stratejik liderliğin bütünsel pazarlama aracılığıyla oynadığı rolü analiz etmeyi amaçlamaktadır. Irak'ta yatırım olanakları mevcut olsa da bu olanaklar çeşitli yapısal ve dışsal etkenler nedeniyle yeterince cazip değildir. Bunu etkileyen arasında Irak'ın siyasi, güvenlik, ekonomik ve hukuki istikrarsızlığı, idari ve mali yolsuzluk nedeniyle yatırımlara karşı oluşan itici etki, kötü yönetim ve yetersiz pazarlama faaliyetleri ile devletin temel altyapısının yatırımcı özgürlüğünü birçok alanda kısıtlayan zayıflıklarda yer almaktadır. Çalışmada betimsel analitik yöntem kullanılmış ve çalışmanın hedeflerine ulaşması amacıyla amaçlı rastgele örneklem yöntemi kullanılmaktadır. Seçilen örneklem, yatırım ajanslarından üst düzey yöneticileri temsil eden 155 yönetiçilenden oluşmakta olup, analiz için veri dönüş olanak 131 geçerli anket formu tamamlanmştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kulanılmıştır. Araştırmanın ölçekleri dikkatice incelenerek Irak koşullarının göre uyarlanmıştır. Çalışma değişkenleri arasındaki korelasyonu ve etki ilişkilerini belirlemek amacıyla SPSS ve AMOS istatistik programları ve çeşitli istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Sonuçlara göre, stratejik liderliğin yatırım ajanslarında yüksek derecede mevcut olduğu, çalışma değişkenleri arasında pozitif bir ilişki bulunduğu ve stratejik liderlik ile doğrudan yabancı yatırımı çekme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir etki olduğu belirlenmiştir. Etki düzeyi ise, bütünsel pazarlamanı kulannılmasıyla artmakta ve bu durum, doğrudan yabancı yatırımı çekmek için bütünsel pazarlama yoluyla stratejik liderliğin önemini göstermektedir. Çalışma bulgularına dayalı olarak sunulan öneriler doğrudan yabancı yatırımları iyileştirme ve çekme süreçlerinde yatırım ajanslarının stratejik liderliğinin önemine dikkat çekmekte ve bu ajansların hem iç hem de dış galışma kusurlarını geliştirerek rekabet gücünü artırmaları gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, yatırım ajanslarının bütünsel pazarlama felsefesini güçlendirme, geliştirme, benimseme ve somutlaştırma süreçlerine odaklanarak, vizyon ve misyonlarını bu doğrultuda yeniden yapılandırmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of the doctoral thesis is,“The Role Of Strategic Leadership İn Attracting Foreign Direct İnvestment Through Holistic Marketing: A Field Study On Iraqi İnvestment Promotion Agencies”. It is aiming to analyse the role of strategic leadership in attracting direct foreign investments through holistic marketing via the example of investment promotion agencies in Iraq. Although investment opportunities exist in Iraq, these opportunities are not attractive enough due to various structural and external factors. Among the factors affecting this, there are Iraq's political, security, economic and legal instability, the repellent effect against investments due to administrative and financial corruption, poor management and inadequate marketing activities, and weaknesses in the state's basic infrastructure that restrict investors' freedom in many areas. Descriptive analytical method was used in the study and random sampling method is used in order to achieve the objectives of the study. The selected sample consisted of 155 managers representing senior managers from investment agencies, and 131 valid questionnaires were completed for analysis. In the study, a questionnaire was used as a data collection method. The scales of the research were carefully examined and adapted to the Iraqi conditions. SPSS and AMOS statistic softwares and various statistical methods were used to determine the correlation and effect relationships between the study variables. According to the results, it was determined that strategic leadership is highly present in investment agencies, there is a positive relationship between the study variables, and there is a statistically significant effect between strategic leadership and attracting foreign direct investment. The level of impact increases with the use of holistic marketing, which shows the importance of strategic leadership through holistic marketing to attract foreign direct investment. The recommendations presented based on the study findings draw attention to the importance of the strategic leadership of investment agencies in the processes of improving and attracting foreign direct investments and emphasize that these agencies should increase their competitiveness by improving both internal and external working defects. In addition, it is recommended that investment agencies restructure their vision and missions in this direction by focusing on strengthening, developing, adopting and embodying the holistic marketing philosophy.