Asker merkezli bir sivil toplum kuruluşu olarak EMİNSU Derneği
EMİNSU association as a military centered nongovernmental organization
- Tez No: 906819
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT BÖRKLÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Sivil Toplum Kuruluşları, Dernek, Ordu, 27 Mayıs, EMİNSU, Civil Society, Civil Society Organizations, Association, Army, May 27, EMİNSU
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Düşünsel temelleri Aristo'nun eserlerine kadar dayanan sivil toplum 18.yüzyıla kadar devletle aynı anlamda kullanılırken sonraki dönemlerde ise devlet karşıtlığına vurgu yapılmıştır. Kavram özellikle demokrasi kültürünün yerleşmesinin, yurttaşlık bilincin gelişmesinin ve devlet-toplum arasındaki ilişkinin önemli bir aracı haline gelmiştir. 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinden sonra Milli Birlik Komitesinin 2 Ağustos 1960 tarihinde çıkardığı 42 sayılı Kanun (Resmi Gazetede 5 Ağustos 1960'ta yayımlanan) ile 235'i general ve amiral olmak üzere yaklaşık 7200 subay emekliye sevk edilmiştir. Bu tasfiye hareketiyle ordunun subay mevcudu yüzde elliden fazla azaltılmıştır. Ordudan tasfiye edilen subaylar 6 Eylül 1960'ta Emekli İnkılap Subayları Derneği (EMİNSU) adı altında sivil bir örgütlenmeye gitmişlerdir. Asker kökenli bir sivil toplum örgütü olan EMİNSU'lar kaybettikleri haklarına kavuşmak ve orduya tekrar dönmek için çeşitli faaliyetlerde bulunmuşlar, hükümetlerle sürekli ilişki içinde olmuşlar ancak orduya tekrar dönememişlerdir. 1980'lere kadar varlığını sürdüren EMİNSU Derneğinin mücadelesi bir takım mali hakların kazanılmasıyla sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Civil society, whose intellectual foundations date back to the works of Aristotle, was used synonymously with the state until the 18th century. In later periods, however, the emphasis shifted to opposition to the state. The concept has become a crucial tool in establishing a culture of democracy, developing civic consciousness, and mediating the relationship between the state and society. Following the military coup on May 27, 1960, the National Unity Committee enacted Law No. 42 on August 2, 1960, which led to the retirement of 235 generals and admirals and approximately 7200 officers. This purge reduced the officer corps by more than fifty percent. The officers who were dismissed from the military formed a civil organization called the Association of Retired Revolutionary Officers (EMİNSU) on September 6, 1960. As a civil society organization with military roots, EMİNSU engaged in various activities to regain their lost rights and sought to return to the military. They maintained constant relations with the government but were unable to rejoin the military. The struggle of the EMİNSU Association, which continued until the 1980s, resulted in the attainment of some financial rights.