Üniversite idari kadro çalışanlarının kariyer yönetimi uygulamalarının iş tatminleri ve örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisi
The effect of career management practices on job satisfaction and organisational commitment of university administrative staff
- Tez No: 906820
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU AYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer Yönetimi, Kariyer Planlaması, Kariyer Geliştirme, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Career Management, Career Planning, Career Development, Organisational Commitment, Job Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez çalışması, kariyer yönetimi uygulamalarının çalışanların iş tatminlerine ve örgütsel bağlılıklarına olan etkisini ortaya koyma amacı taşımaktadır. Çalışmanın amacına paralel olarak ana problem, kariyer yönetimi uygulamalarının çalışanlar üzerinde iş tatminine ve örgütsel bağlılığa etkisinin saptanmasıdır. Bu araştırma Kayseri'deki Devlet üniversitelerinde görev yapan idari kadro çalışanlarından örneklem alınma yoluyla gerçekleştirilmiştir. Evreni temsil düzeyine nail örneklemin seçiminde kolayda örneklem yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı, Kayseri'deki Devlet üniversitelerinde görev yapan 314 idari kadro çalışanının doldurduğu anket formlarıdır. Elde edilen verilere göre kariyer yönetimi uygulamalarının iş tatmini ve örgütsel bağlılığı anlamlı ve pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca kariyer yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılığın alt boyutlarından olan duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılığa etkileri de incelenmiş olup, diğer sonuçlara paralel olarak pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ile çalışmanın tamamının, benzer konularda yapılmış olan başka çalışmalar gibi literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bununla birlikte bu çalışmanın; kariyer yönetimi uygulamaları konusundaki çalışmalara öncelik verme eğilimde olan örgütlerdeki yöneticiler açısından da bilgi kaynağı olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to reveal the effect of career management practices on employees' job satisfaction and organizational commitment. In parallel with the purpose of the study, the main problem is to determine the level of effect of career management practices on job satisfaction and organizational commitment of employees. This research was carried out by sampling administrative employees working in state universities. Convenience sampling method was used to select a representative sample. The data source was the questionnaire forms filled out by 314 administrative employees working in state universities. According to the data obtained, it was determined that career management practices have a significant and positive effect on job satisfaction and organizational commitment. In the study, the effects of career management practices on affective commitment, normative commitment, and continuance commitment, which are sub-dimensions of organizational commitment, were also examined and it was revealed that there were significant and positive links in parallel with the other results. With the results obtained in this respect, it is thought that the entire study will contribute to the literature like other studies on similar subjects. In addition, this study is also aimed to be a source of information for managers in enterprises that tend to priorities studies on career management practices.