Kur'andaki dua ayetlerinin değer aktarımı bağlamında değerlendirilmesi
Prayer verses in the Quran in terms of value transfer
- Tez No: 906842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH AYBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Duâ, Değer Aktarımı, Kur'an, Prayer, Value Transfer, Qur'an
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Değerler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, İslam inancında duanın önemli bir yeri olduğunu ve nasıl bir değer taşıdığını detaylı bir şekilde ele almaktadır. İlk bölümde, dua ve değer kavramları üzerine yoğunlaşılmış, duanın önemi, türleri, zamanı ve mekanı gibi konuların yanı sıra, dua etmenin adabı ve kabul şartları üzerinde durulmuştur. Ayrıca tevessül, kader ile dua arasındaki ilişki ve duanın psikolojik ve sosyolojik yönleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. İkinci bölümde, değer kavramı, değerin oluşumu, varlık bilimsel durumu ve değer sistemleri gibi alt başlıklar altında ele alınarak, değerlerin nasıl belirlendiği ve sınıflandırıldığı açıklanır. Üçüncü bölümde dua- değer ilişkisi, değer aktarımı bağlamında ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise Kur'an'daki dua ayetlerinin değer aktarımı açısından incelenmesine odaklanır. Kur'an'da yer alan peygamber duaları tek tek ele alınarak, her bir peygamberin özgün durumları ve bu durumlara yönelik dualarının içerikleri ve bağlamları açıklanır. Hz. Adem'den Hz. Muhammed'e kadar peygamberlerin yaşadıkları zorluklar karşısında ettikleri dualar, bu duaların Allah tarafından nasıl kabul edildiği ve müminlere hangi derslerin verildiği üzerinde durulur. Ayrıca Kur'an'da yer alan ve söyleyeni belli olmayan ya da belli olan diğer dua ayetleri de ayrıntılı bir şekilde incelenir. Bu bölümde, Asiye'nin duasından Havârilerin duasına kadar çeşitli figürlerin duaları ele alınarak, bu duaların İslam inancındaki yeri ve önemi vurgulanır. Genel olarak, bu çalışma, Kur'an'daki dua ayetlerinin ve peygamber örneklerinin, İslami inanç sistemi içinde nasıl bir yer tuttuğunu ve müminlerin yaşamlarında nasıl bir değer taşıdığını ortaya koyar. İslam dininde dua, sadece bireysel bir ibadet olmanın ötesinde, toplumsal ve manevi hayatta merkezi bir rol oynar. Dualar, Allah ile kul arasındaki iletişimin bir yansıması olarak hem dünyevi hem de uhrevi kurtuluş yolunda rehberlik eder. Bu bağlamda, çalışma, dua ve değer kavramlarının İslam inancındaki derin ve kapsamlı doğasını aydınlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines in detail the importance and value of prayer in the Islamic faith. The first chapter focuses on the concepts of prayer and value. The importance of prayer, its types, time and place, as well as the etiquette of prayer and the conditions for its acceptance are emphasized. In addition, tawassul, the relationship between fate and prayer, and the psychological and sociological aspects of prayer are examined in detail. The concept of value is discussed under subheadings such as the formation of value, ontological status and value systems, and how values are determined and classified is explained. The second part focuses on the analysis of the verses of prayer in the Qur'an in terms of value transmission. The prayers of the prophets in the Qur'an are analyzed one by one and the unique situations of each prophet and the contents and contexts of their prayers for these situations are explained. The prayers of the prophets from Adam to Muhammad in the face of the difficulties they experienced, how these prayers were accepted by Allah and what lessons they taught to the believers are emphasized. In addition, other prayer verses in the Qur'an, both those whose utterers are unknown and those whose utterers are known, are analyzed in detail. In this section, the prayers of various figures, from the prayer of Asiya to the prayer of the Apostles, are discussed, emphasizing the place and importance of these prayers in the Islamic faith. Overall, this study reveals how the verses of prayer in the Qur'an and the examples of the prophets have their place in the Islamic belief system and their value in the lives of believers. In Islam, prayer is not only an individual act of worship, but also plays a central role in social and spiritual life. Prayers, as a reflection of the communication between God and the servant, guide the way to both worldly and ethereal salvation. In this context, the study illuminates the deep and comprehensive nature of the concepts of prayer and value in Islamic faith.