Okul psikolojik danışmanlarının kişilerarası problem çözme beceri ve yönelimleri ile algılanan sosyal destek arasındaki ilişkinin incelenmesi: Malatya ili örneği
Investigation of the relationship between school psychological counselors' interpersonal problem-solving skills and orientations and perceived social support: Malatya province example
- Tez No: 906843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem çözme, kişilerarası problem çözme, algılanan sosyal destek, Problem solving, interpersonal problem solving, perceived social support
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada okul psikolojik danışmanların kişilerarası problem çözme beceri ve yönelimleri ile algılanan sosyal destekleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Malatya İli'nde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında çalışan 148'i kadın, 122'si erkek olmak üzere toplam 270 okul psikolojik danışmanı oluşturmaktadır. Okul psikolojik danışmanların problem çözme beceri ve yönelimlerini ölçmek amacıyla“Kişilerarası Problem Çözme Envanteri”, algılanan sosyal destekleri belirlemek amacıyla '' Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde kişilerarası problem çözme beceri ve yönelimleri ile algılanan sosyal destekleri arasındaki ilişki Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı Tekniği ile incelenmiştir. Algılanan sosyal desteklerinin kişilerarası problem çözme beceri ve yönelimlerini yordayıcı gücünü belirlemek amacıyla Standart Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi tekniği kullanılmıştır. Korelasyon analizi sonuçlarında kişilerarası problem çözme beceri ve yönelimleri ile algılanan sosyal destek boyutları (aile, arkadaş, özel bir insan) arasında anlamlı düzeyde ilişkiler bulunmuştur. Yapılan regresyon analizi sonucunda algılanan sosyal destek alt boyutları (aile, arkadaş ve özel bir insan) birlikte, kişilerarası problem çözme beceri ve yönelimlerinden probleme olumsuz yaklaşımı (%9,4), yapıcı problem çözme (%10,2), kendine güvensizlik (%9,6), sorumluluk almama (%5,2), ısrarcı- sebatkâr yaklaşımı (%7,4) anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur. Elde edilen bulgular çerçevesinde tartışma ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between school psychological counselors' interpersonal problem-solving skills and orientations and their perceived social support was examined. The study group of the research consists of a total of 270 school psychological counselors, 148 of whom are female and 122 of whom are male, working in public schools affiliated with the Ministry of National Education in Malatya Province in the 2023-2024 academic year.“Interpersonal Problem-Solving Inventory”was used to measure the problem-solving skills and orientations of school psychological counselors, and“Multidimensional Perceived Social Support Scale”was used to determine perceived social supports. In the analysis of the data, the relationship between interpersonal problem-solving skills and orientations and perceived social support was examined using the Pearson Product Moment Correlation Coefficient Technique. Standard Multiple Linear Regression Analysis technique was used to determine the predictive power of perceived social support on interpersonal problem-solving skills and orientations. As a result of the correlation analysis, significant relationships were found between interpersonal problem-solving skills and orientations and perceived social support dimensions (family, friend, special person). As a result of the regression analysis, perceived social support sub-dimensions (family, friend and a special person) together with interpersonal problem-solving skills and orientations include negative approach to the problem (% 9.4), constructive problem solving (% 10.2), self-confidence (% 9.6), not taking responsibility (% 5.2), and insistent approach (%7.4) were found to significantly predict. Discussions and suggestions are included within the framework of the findings.