Küresel işletmelerde ödeme yöntemi olarak kripto para: Marka değerine etkisi
The acceptance of payment methods through blockchain technology and cryptocurrency: The effect of brand equity
- Tez No: 906900
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kripto Para, Blockchain, Teknoloji Kabul Modeli, Marka değeri, Küreselleşme, Cryptocurrency, Blockchain, Technology Acceptance Model, Brand Equity, Globalization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kripto para ilgili teknolojiler gelişmeler, finans sektörünün iş yapma şeklini değiştirebilecek potansiyeli bulunmaktadır. Ayrıca Kripto para birimleri, küresel ekonominin geleneksel mekanizmalarını değiştirebilecek özellikleri bulunmaktadır. Bu teknolojinin yeni olmasından dolayı, tüketiciler tarafından benimsenmesi de nispeten yavaş olması doğaldır. Literatüre bakıldığında, bu teknolojinin benimsemesine ilişkin yapılan çalışmalarda bazı boşluklar bulunmaktadır. Bu çalışmada, kripto para ve blockcahin teknolojilerinin ödeme yöntemi kullanma niyetinin marka değeri üzerindeki rolü incelenecektir. Bir ödeme aracı olarak kripto para ve kullanma niyeti arasındaki ilişki ölçmek için Teknoloji Kabul Modeli (TKM) kullanılmıştır. Çalışmaya, Türkiye'de, farklı özelliklere sahip bir kişilere sosyal medya kanalları ile çevrimiçi ortamda anket uygulanmıştır. Anketin dili Türkçe olup, tüm ölçekler daha önce yapılan bilimsel çalışmalardan alınmıştır. Bulgular, marka değeri, kripto para birimlerini ve blockchain teknolojilerinin kullanma niyetini olumlu olarak etkilediğini bulunmuştur. Ayrıca, tutum marka değeri arasındaki ilişkiyi en çok etkilenen olduğunu tespit edilmiştir. Ayrıca algılanan fayda tutumu güçlü bir şekilde etkilediğini de bulunmuştur. Sonuçta, tüm hipotezler desteklenmiştir. Çalışma, literatüre marka değerini kripto paranın benimsemesine etkili rol oynadığını göstererek yeni bir katkı da bulunmuştur. Böylece, gerek karar verenlere veya araştırmacılara, kripto para birimiler ve blockchain teknolojine ilişkin benimseme strateji ve yaklaşımları düşünüldüğünde, marka değerinin bir rolü oynayabileceğini göz önünde bulundurulması, araştırmacılara yeni araştırma, karar verenlere yeni stratejilerinin kapıları açılacaktır.
Özet (Çeviri)
Cryptocurrency and its emerging technologies represent potential developments that could change the financial sector. Cryptocurrencies have established an asset that can change the traditional mechanisms of the global economy. However, this technology is new, its adoption by consumers has been relatively slow. Looking at the literature, there are gaps regarding the adoption of this technology. In this study, the role of brand equity on the intention to use cryptocurrency and blockchain technologies as payment methods will be examined. Technology acceptance model (TAM) was used to measure the relationship between cryptocurrency as a payment method and the intention to use. The study was conducted in Türkiye, where people from different backgrounds joined voluntarily. The survey was distributed online using social media channels. The language of the survey is Turkish, and all scales have been used in previous studies. The findings have found that brand equity positively affects the intention to use cryptocurrencies and blockchain technologies. Additionally, it was found that attitude was the strongest in the relationship between brand equity. Subsequently, it was also found that perceived usefulness affected attitude the most. Ultimately, all hypotheses were supported. The study made a new contribution to the literature by showing that brand equity plays an effective role in the adoption of cryptocurrency. Thus, considering that brand equity can play a role when considering adoption strategies and approaches regarding cryptocurrencies and blockchain technology, therefore this research will open the doors for new research and new strategies for both decision makers and researchers.