Ömer Açık'ın çocuk romanlarının kök ve alt değerler açısından incelenmesi
The roots and base of Ömer Açık's children's novel examination in terms of values
  1. Tez No: 906923
  2. Yazar: EMRE KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Çocuk Romanları, Ömer Açık, Value, Values ​​Education, Children's Novels, Ömer Açık
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, Ömer Açık'ın çocuk romanları 2017 yılında Millî Eğitim Bakanlığı müfredat değişikliği içerisinde yer alan kök değerler“adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik”ve alt değerler açısından incelenmiştir. Araştırmada verilerin tespit sürecinde nitel araştırma desenlerinden doküman incelemesi yöntemi, verilerin analizinde ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın verileri, Ömer Açık'ın“Menekşe İstasyonu”,“Yaz Gezgini ile Hapşu Teyze”,“Benim Babam Ömür Adam”,“Montsuzlar”,“Taşkafa”adlı eserlerinden elde edilmiştir. Eserlerde yer alan değerler, değerlerin görülme sıklıkları ve bulunduğu sayfalar tespit edilmiş; bulgular, tablo, şekil ve metin hâlinde kayda geçirilip betimsel analiz yöntemi ile yorumlanmıştır. Beş bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde araştırma probleminin ne olduğu, araştırılan konunun önemi, araştırmanın amacı, varsayımlar ve sınırlılıklar belirlenmiştir. İkinci bölümü, çalışmanın kuramsal çerçevesi oluşturmaktadır. Bu bölümde çalışmayla ilgili akademik tanımlar ve yorumlar yer almaktadır. Üçüncü bölümde araştırmanın modeli hakkında bilgi verilmiştir. Bu araştırma için toplanan veriler ve araştırma için kullanılan analiz tekniği yer almıştır. Dördüncü bölüm, araştırmanın bulgularını oluşturmaktadır. Bu bölümde 2017 yılında Millî Eğitim Bakanlığı müfredat değişikliği içerisinde bulunan ve değerler eğitiminin esası görülen on kök değere yer verilmiştir. Kök ve alt değerlerin tanımlamaları ve değerlerin eserlerde nasıl işlendiği örnek cümlelerle yorumlanmış, ayrıca değerlerin kullanım sıklığı hem sayısal hem de yüzdelik bakımından hesaplanmıştır. Beşinci bölümde ise araştırma sonuçlarına ve araştırma ile ilgili önerilere yer verilmiştir. Yazarın“Menekşe İstasyonu”romanında 147,“Yaz Gezgini ile Hapşu Teyze”romanında 71,“Benim Babam Ömür Adam”romanında 121,“Montsuzlar”romanında 191,“Taşkafa”romanında 171 olmak üzere toplamda 701 değer iletisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Ömer Açık's children's novels were examined in terms of the root values ​​“justice, friendship, honesty, self-control, patience, respect, love, responsibility, patriotism, helpfulness”and sub-values ​​included in the curriculum change of the Ministry of National Education in 2017. In the research, document analysis method, one of the qualitative research designs, was used in the data determination process, and descriptive analysis method was used in the analysis of the data. The data of the study was obtained from Ömer Açık's works named“Menekşe Station”,“Summer Traveler and Hapşu Aunt”,“My Father Ömür Adam”,“Montsuzlar”,“Taşkafa”. The values ​​in the works, the frequency of occurrence of the values ​​and the pages where they were found were determined; The findings were recorded in tables, figures and text and interpreted using the descriptive analysis method. In the first part of this study, which consists of five parts, the research problem, the importance of the researched subject, the purpose of the research, assumptions and limitations are determined. The second part consists of the theoretical framework of the study. This section contains academic definitions and comments about the study. In the third section, information about the research model is given. The data collected for this research and the analysis technique used for the research are included. The fourth chapter constitutes the findings of the research. In this section, ten root values, which were included in the curriculum change of the Ministry of National Education in 2017 and are seen as the basis of values ​​education, are included. The definitions of root and subvalues ​​and how the values ​​are processed in the works are interpreted with example sentences, and the frequency of use of the values ​​is calculated both numerically and in percentage terms. In the fifth chapter, research results and suggestions regarding the research are included. A total of 701 value messages were identified, 147 in the author's novel“Menekşe Station”, 71 in“Summer Traveler and Aunt Hapşu”, 121 in“My Father Ömür Adam”, 191 in“Montsuzlar”and 171 in“Taşkafa”.