Primer müsinöz over kanserinde prognozuetkileyen faktörler
Prognostic factors in primary mucinous ovarian cancer
  1. Tez No: 906987
  2. Yazar: MEHMET ALİ ABASIYANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Müsinöz over karsinomu, ekspansil, infiltratif, sağkalım, mucinous ovarian cancer, expansile, infiltrative, survival outcome
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
Amaç: Çalışmada primer müsinöz over kanserlerinde histolojik subtipler göz önüne alınarak toplam sağkalım ve hastalıksız sağkalımı etkileyen faktörler ve perioperatif morbiditeler incelendi. Gereç ve Yöntem: Başkent Üniversitesi Jinekolojik Onkoloji Departmanında, 2007-2023 yılları arasında primer müsinöz over karsinomu tanısı alan 61 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Jinekolojik patolojist tarafından tüm spesimenler yeniden gözden geçirilerek 2020 WHO klasifikasyonuna göre tanılar valide ve konfirme edilerek histolojik subtiplerine göre ayrıldı. Hastaların klinik ve patolojik özellikleri ile tümörün histopatolojik özellikleri incelendi. 5 yıllık hastalıksız sağkalım ve toplam sağkalım ile bunlara etki eden prognostik faktörler istatistiksel olarak değerlendirildi. Sonuç: Hastaların median tanı yaşı 45(13-84)'tir. Hastaların median toplam takip süresi 55(2- 190) aydır. Çalışmada tüm hastaların 5 yıllık toplam sağkalım ve hastalıksız sağkalım sırasıyla %73 ve %70 olarak bulundu. Toplam sağkalımın multivaryant analizinde erken/ileri evrenin (HR, 3.925; 95% CI, [1.199-12.845]; p=0.024) ve histolojik subtipin (HR, 11.499; 95% CI, [2.367-55.851]; p=0.002) toplam sağkalıma etki ettiği görüldü. Hastalıksız sağkalımın multivaryant analizinde ise erken/ileri evrenin (HR, 6.467; 95% CI, [2.093- 19.982]; p=0.001) ve histolojik subtipin (HR, 8.260; 95% CI, [1.684-40.512]; p=0.009) hastalıksız sağkalımı olumsuz etkileyen değişkenler olduğu görüldü. Morbiditenin ve perioperatif komplikasyonun toplam sağkalım ve hastalıksız sağkalıma etki etmediği saptandı. Çıkarım: Primer müsinöz over kanserlerinde histolojik subtipin prognoza bağımsız olarak etki ettiği görülmüştür. Ekspansil grubun 5 yıllık OS ve PFS değerleri sırasıyla %94 ve %91'dir. İnfiltratif grubun 5 yıllık OS ve PFS değerleri %37 ve %38'dir(p:0.000).
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the factors affecting overall survival and disease-free survival and perioperative morbidities taking into account histological subtypes in patients diagnosed with primary mucinous ovarian cancer in our institution. Materials and Methods: 61 patients diagnosed with primary mucinous ovarian cancer between 2007 and 2023 at Başkent University Ankara Hospital, Department of Gynecological Oncology were evaluated retrospectively. All specimens were reviewed by the gynecological pathologist. The diagnoses were validated according to the 2020 WHO classification and they were divided according to histological subtypes. Clinical and pathological features of the patients and histopathological features of the tumor were examined. 5-year disease-free and overall survivals and prognostic factors affecting them were evaluated statistically. Statistical analyzes were performed using the statistical software package SPSS version 25.0 (SPSS, Inc. Chicago, IL). Result: The median age at diagnosis of the patients is 45 (13-84). The median total follow-up period of the patients is 55 (2-190) months. The 5-year overall survival and disease-free survival of all patients were found to be 73% and 70%, respectively. In multivariate analysis of overall survival, it was seen that early/advanced stage (HR, 3.925; 95% CI, [1.199-12.845]; p=0.024) and histological subtype (HR, 11.499; 95% CI, [2.367-55.851]; p=0.002) affected overall survival. In the multivariate analysis of disease-free survival, early/advanced stage (HR, 6.467; 95% CI, [2.093-19.982]; p=0.001) and histological subtype (HR, 8.260; 95% CI, [1.684-40.512]; p=0.009) were associated with disease-free survival. It was determined that morbidity and perioperative complications did not affect overall survival and disease-free survival. Conclusion: It has been observed that the histological subtype affects the prognosis independently in primary mucinous ovarian cancer. The 5-year OS and PFS values of the expansile group are 94% and 91%, respectively. The 5-year OS and PFS values of the infiltrative group are 37% and 38% (p:0.000).