Bilgi Teknolojileri Denetimi: Kamu Sektörü Üzerine Bir Araştırma
Information Technology Audit: A Study On The Public Sector
- Tez No: 907028
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN GÜNGÖR TANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri, Bilgi Sistemleri, Denetim, Devlet Üniversiteleri, Information Technologies, Information Systems, Audit, Public Universities
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Politikası ve İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Teknolojilerin ve iş süreçlerinin dönüştüğü günümüz dünyasında klasik denetim anlayışının da değişmesi kaçınılmazdır. Denetimlerde bilgi teknolojilerinin kullanılması, denetim kavramının içerdiği geriye dönük yaklaşım yerine sürekli denetim ve dijital raporlama için fırsatlar sunmaktadır. Üniversitelerde oluşabilecek hataların önüne geçilebilmesi için iç denetim departmanında çalışanların bilgi teknolojilerinden faydalanması gerekir. Bundan dolayı devlet üniversitelerinin tümü yürüttükleri faaliyetlerle beraber denetime tabi tutulmuşlardır. Çalışmanın temel amacı; bilgi teknolojileri kullanımı ile üniversitelerin geçerli standartlara veya gereksinimlere ne derecede uyum sağladığı ve ne derecede etkin olduğu ölçülmeye çalışılmıştır. Bu amaçla araştırma konusu devlet üniversitelerinde faaliyet gösteren iç denetim departmanında çalışan kişilerin denetimde bilgi teknolojilerinin denetim işi üzerindeki etkin kullanımı sonucunda bilgi teknolojilerinin işlevselliği araştırılmıştır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Bunun sonucunda üniversitelerde çalışan iç denetçilerin verdikleri cevaplara göre;“denetimde bilgi teknolojilerinin kullanılması işin daha verimli yapılmasını sağlar”ifadesi en fazla katılım sağlanan ifade olmuştur. Ayrıca“denetimde bilgi teknolojilerinin kullanımı işlerin daha verimli, hataların en aza indirildiği, standart ve kolay yapılmasını sağlar”ifadesine en az katıldıklarını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In today's world, where technologies and business processes are transformed, it is inevitable that the classical audit approach will change. The use of information technologies in audits offers opportunities for continuous auditing and digital reporting instead of the retrospective approach included in the audit concept. In order to prevent errors that may occur in universities, employees in the internal audit department should benefit from information technologies. For this reason, all state universities have been subject to audit together with the activities they carry out. The main purpose of the study; with the use of information technologies, it has been tried to measure how well the universities comply with the current standards or requirements and how effective they are. For this purpose, the functionality of information technologies was investigated as a result of the effective use of information technologies on audit work by the people working in the internal audit department operating in state universities. Questionnaire method was used in the research. As a result, according to the answers given by the internal auditors working at universities; the statement“the use of information technologies in auditing enables the work to be done more efficiently”was the statement with the highest participation. They also stated that they least agreed with the statement“The use of information technologies in auditing ensures that the work is done more efficiently, errors are minimized, and that it is standard and easy”.