İslam Hukuku ile Mukayeseli Olarak Afgan Borçlar Hukukunda Havale Akdi
Transfer Contract in Afghan Law of Obligations Comparative With Islamic Law
  1. Tez No: 907196
  2. Yazar: ARSALAH ZAFARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Havâle, borcun nakli, İslâm hukuku, Afgan borçlar hukuku, Islamic law, Afghan law, taransference, transfer of debt.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma, İslâm ve Afgan borçlar hukukunda borcun bir başkası üzerine naklini sağlayan havâle sözleşmesini konu edinmektedir. Bu bağlamda, öncelikle Hanefî mezhebi özelinde havâle sözleşmesinin üzerine binâ edildiği teorik altyapı incelenmiş, sözleşmenin genel özellikleri, kuruluşu, sona ermesi, hüküm ve sonuçları günümüz hukuk sistematiği kullanılarak aktarılmıştır. Çalışmamızda birçok klasik fıkıh eseri yanında modern dönemde yazılmış eserlerden de istifade ettik. Bununla birlikte Afgan Medenî Kanunu ve onun şerhlerinden yararlandık. Ayrıca Afgan ve Mısır Medenî Kanunu arasında pek çok benzerlik olduğu için Mısır Medenî Kanunu'nun önemli şerhi olan Senhûrî'nin el-Vasît isimli eserinden de faydalandık. Yapılan çalışma sonucunda İslâm hukukunda borcun naklini sağlayan havâle sözleşmesinin tutarlı bir bütün oluşturacak şekilde tesis edildiği ve Afgan borçlar hukukunda uygulamasının çok büyük ölçüde bu bütüne uygun ve riâyetkâr olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the taransference contract, which provides for the transfer of debt to another person in Islamic and Afghan law of obligations. In this context, first of all, the theoretical infrastructure on which the taransference contract is based has been examined, and the general characteristics of the contract, its establishment, termination, provisions and results have been conveyed using today's legal system. In our study, we benefited from many classical works of fiqh as well as works written in the modern period. In addition, we benefited from the Afghan Civil Code and its annotations. In addition, since there are many similarities between the Afghan and Egyptian Civil Code, we also benefited from Senhûrî's al-Wasît, which is an important commentary on the Egyptian Civil Code. As a result of the study, it has been concluded that the taransference contract, which provides for the transfer of debt in Islamic law, is established in a way that forms a coherent whole, and its application in the Afghan law of obligations is largely in accordance with this whole and is compliant.