PSMA RADS-3 skoruna dahil olan hastaların Galyum-68 prostat spesifik membran antijeni pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi görüntülemelerinin gözlemciler arası ve gözlemciler içi uyumu.
Inter- and intra-observer agreement in gallium-68 prostate-specific membrane antigen positron emission tomography/ computed tomography imaging for patientswith PSMA RADS-3 score
  1. Tez No: 907228
  2. Yazar: KHANIM NIFTALIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANJU YUSUF ERDİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ga-68 PSMA PET/BT, PSMA RADS, Gözlemci İçi Uyum, Gözlemciler Arası Uyum, Ga-68 PSMA PET/CT, PSMA-RADS, Intra-Observer Agreement, Inter-Observer Agreement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, prostat kanseri hastalarında Ga-68 PSMA PET/BT görüntülemelerinde PSMA-RADS sınıflama sistemine göre malignite potansiyeli belirsiz lezyonların gözlemciler arası ve gözlemci içi uyumunu sistematik bir şekilde değerlendirmek ve bu lezyonların malignite kanıtlarını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Histopatolojik olarak prostat kanseri tanısı almış hastaların Aralık 2016 ile Kasım 2023 tarihleri arasında ilk evreleme, yeniden evreleme ve tedaviye yanıt değerlendirmesi amacıyla çekilen Ga-68 PSMA I&T PET/BT görüntülemeleri retrospektif olarak incelenmiş ve kliniğimizin deneyimli nükleer tıp doktoru tarafından, PSMA-RADS sürüm 1'e göre 3 skoruna (3A-3D) dahil olan 76 hasta ve 98 hedef lezyon belirlenmiştir. Hedef lezyonlar, klinik bilgilerin gizli tutulduğu bir ortamda, iki deneyimli ve bir nispeten daha az deneyimli nükleer tıp doktoru tarafından üç ay aralıklarla, iki farklı zaman diliminde değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçlarına göre okuyucuların kendi içindeki uyumu Kohen'in kappa değeri ile, okuyucular arası uyum Fleiss'in kappa değeri ile analiz edilmiştir. Bulgular: Tüm gözlemciler farklı zamanlardaki gözlemlerinde %67,3 ile %80,6 arasında % uyum ve κ değerleri 0,62 ile 0,76 arasında değişen önemli düzeyde uyum göstermişlerdir. En yüksek okuyucu içi uyum kemik lezyonlarında, en düşük uyum ise bölgesel olmayan lenf nodlarında izlenmiştir. Gözlemciler arası değerlendirmede ise tüm lezyonlar için orta düzeyde bir uyum (Fleiss k=0,51) saptanmıştır. Gözlemciler arası uyum en fazla bölgesel lenf nodlarında, en az uyum ise bölgesel olmayan lenf nodları ve kemik lezyonlarında gözlemlenmiştir. 3A, 3B, 3C ve 3D skorları verilen lezyonların takip sonuçlarına göre gerçek malignite bulunma oranları sırasıyla %63,4, %47, %44,5 ve %41,4 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: PSMA PET/BT görüntülemesinde PSMA-RADS sınıflaması, malignite potansiyeli belirsiz lezyonlar için önemli ölçüde gözlemci içi uyum ve orta düzeyde gözlemciler arası uyum sağlamış olup bu sonuçlar, PSMA-RADS sisteminin klinik uygulamada kullanılabilirliğini desteklemektedir. Bununla birlikte, okuyucular arasında kemik, bölgesel olmayan lenf nodları ve akciğer lezyonlarının raporlanmasında belirgin bir değişkenlik ve sınırlamalar tespit edilmiştir. PSMA-RADS 3 lezyonlarının belirsiz doğası ve yönetimi, uygun risk sınıflandırması için ek araştırmaların gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The study aims to systematically evaluate the inter- and intra-observer agreement of lesions with uncertain malignancy potential in Ga-68 PSMA PET/CT imaging of prostate cancer patients using the PSMA-RADS classification system and to highlight the malignancy evidence of these lesions. Materials and Methods: Ga-68 PSMA I&T PET/CT images of patients diagnosed with prostate cancer histopathologically, obtained between December 2016 and November 2023 for initial staging, restaging, or treatment response assessment, were retrospectively reviewed. A total of 76 patients and 98 target lesions classified with PSMA-RADS score 3 (3A-3D) by our experienced nuclear medicine specialist were included. The target lesions were evaluated in two different time intervals by three observers (two experienced and one relatively less experienced nuclear medicine physician) three months apart in a blinded manner. Intra-observer agreement was assessed using Cohen's kappa value, while inter-observer agreement was analyzed with Fleiss' kappa. Results: All observers showed significant intra-observer agreement with percentages ranging from 67.3% to 80.6%, and kappa values between 0.62 and 0.76. The highest intra-observer agreement was observed in bone lesions, while the lowest agreement was seen in non-regional lymph nodes. In inter-observer assessments, a moderate agreement was found for all lesions (Fleiss k=0.51). The highest inter-observer agreement was seen in regional lymph nodes, while the lowest agreement was in non-regional lymph nodes and bone lesions. According to follow up results, the malignancy detection rates for 3A, 3B, 3C, and 3D scored lesions were 63.4%, 47%, 44.5%, and 41.4%, respectively. Conclusion: The PSMA-RADS classification in PSMA PET/CT imaging showed substantial intra-observer agreement and moderate inter-observer agreement for lesions with uncertain malignancy potential, supporting the clinical applicability of the PSMA-RADS system. However, significant variability and limitations in reporting bone, non-regional lymph nodes, and lung lesions among readers were noted. The equivocal nature and management of PSMA RADS 3 lesions highlight the need for further research to enable better risk stratification.