Hafif şiddetli plak tip psoriasis vulgaris tanılı olgularda sarı kantaron (hypericum perforatum L.) yağının topikal etkinliğinin zeytinyağı ile karşılaştırılması
Comparison of the topical effectiveness of ST. john's wort (hypericum perforatum L.) oil with olive oil in cases diagnosed with mild plaque type psoriasis vulgaris
- Tez No: 907242
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAÇTI TOPÇU
- Tez Türü: Eczacılıkta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis vulgaris, PAŞİ, sarı kantaron yağı, Hypericum perforatum L, hiperisin, Psoriasis vulgaris, PASI, St. John's Wort oil, Hypericum perforatum, hypericin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Eczacılık Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakognozi ve Doğal Ürünler Kimyası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma, hafif şiddetli plak tip Psoriasis vulgaris hastalarında sarı kantaron (Hypericum perforatum L.) yağı kullanımının iyileşmeye olan etkisini ve hastalığı kontrol altında tutma becerisini değerlendirmek amacıyla tek kör randomize kontrollü klinik bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma Kasım 2023-Mayıs 2024 tarihleri arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin Dermatoloji polikliniğine başvuran hastalar ile yürütülmüştür. Çalışmaya toplam 38 hasta dahil edilmiş olup randomizasyonla deney grubuna 19, kontrol grubuna 19 hasta olarak ayrılmıştır. Deney grubundaki hastaların psoriasis plaklarına sarı kantaron yağı, kontrol grubundaki hastaların psoriasis plaklarına ise zeytinyağı uygulanmıştır. Kullanılan sarı kantaron yağının içeriğindeki hiperisin miktarı UV spektrometresiyle tespit edilmiştir (0,076 mg/mL). Hastalık şiddetini belirlemek için PAŞİ (Psoriasis Alan Şiddet İndeksi) kullanılmıştır. Buna göre, psoriasis plaklarının eritem, endurasyon ve skuam skorları tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir. Sarı kantaron yağı kullanan hastalarda PAŞİ skorlarının (alan, eritem, endurasyon, skuam) düzey değişimleri incelendiğinde, 13 hastanın plakları değerlendirilmiş ve skorlarda düşme gözlemlenmiştir. Araştırmamızda deney ve kontrol grubundaki hastaların araştırma öncesi ve sonrası PAŞİ skorları karşılaştırıldığında, zeytinyağı kullananlarda anlamlı farklılık saptanmazken (p=0,779), sarı kantaron yağı kullananlarda anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,016). Bu durum, sarı kantaron yağının hafif şiddetli plak tip psoriasis hastalarında iyileşmeye ve hastalığın kontrol altına alınmasına olumlu etkisinin olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, poliklinik hastalarına dermatologlar tarafından adjuvan tedavi olarak sarı kantaron yağı reçete edilmesi önerilebilir. Geleneksel olarak kullanımı yaygın olan sarı kantaron yağının Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerinin piyasaya çıkmasının teşvik edilmesi ve farklı formülasyonlarıyla da (krem, merhem vs.) araştırmaların yapılıp yeni kanıtlar ortaya konması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a single-blind randomized controlled experimental study to evaluate the effect of St. John's Wort (Hypericum perforatum L.) oil on healing and the ability to control the disease in patients with mild plaque-type psoriasis vulgaris. The study was conducted with patients who applied to the Dermatology outpatient clinic of Bezmialem Vakıf University Faculty of Medicine Hospital between November 2023 and May 2024. A total of 38 patients were included in the study, and 19 patients were randomly assigned to the experimental group and 19 to the control group. St. John's wort oil was applied to the psoriasis plaques of the patients in the experimental group, and olive oil was applied to the psoriasis plaques of the patients in the control group. The amount of hypericin in the St. John's wort oil used was determined by UV spectrometry (0.076 mg/mL). PASI (Psoriasis Area Severity Index) was used to determine the severity of the disease. Accordingly, erythema, induration and squamation scores of the psoriasis plaques were evaluated before and after treatment. The obtained data were analyzed with the SPSS program. When the changes in the PASI scores (area, erythema, induration, squama) in patients using St. John's Wort oil were examined, the plaques of 13 patients were evaluated and a decrease in the scores was observed. When the pre- and post-study PASI scores of the patients in the experimental and control groups were compared in our study, no significant difference was found in those using olive oil (p=0.779), while a significant difference was found in those using St. John's Wort oil (p=0.016). This showed that St. John's Wort oil had a positive effect on the improvement and control of the disease in patients with mild plaque psoriasis. As a result, it can be recommended that dermatologists prescribe St. John's Wort oil as an adjuvant treatment for outpatient clinic patients. It can be recommended that the products approved by the Ministry of Health of St. John's Wort oil, which has a widespread traditional use, be promoted and that new evidence be presented by conducting research with its different formulations (cream, ointment, etc.).