Salivary and serum oxidative stress and inflammation markers in periodontitis patients
Periodontitis hastalarında tükürük ve serum oksidatif stres ve enflamasyon markerlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 907278
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. HAFİZE ÖZTÜRK ÖZENER, Assist. Prof. Dr. SÜLEYMAN EMRE MEŞELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: C-reaktif protein, oksidatif stres, periodontitis, reaktif oksijen türleri
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu kesitsel çalışma, evre III derece B/C periodontitisli hastaların tükürük ve serum örneklerinde total oksidan durumu (TOS), total antioksidan durumu (TAS) ve C-Reaktif protein (CRP) düzeylerini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'na başvuran 80 kişi dahil edildi. Klinik ve radyografik değerlendirmelere dayanarak 40 bireye evre III, derece B veya C periodontitis teşhisi konuldu, 40 birey ise periodontal olarak sağlıklıydı. Çalışmada kayıt altına alınan klinik periodontal parametreler plak indeksi, gingival indeks, sondalama derinliği ve klinik ataşman seviyesidir. Serum ve tükürük TAS ve TOS, yüksek performanslı sıvı kromatografisi ile ölçülürken, serum CRP seviyesi CRP Türbidimetri Kiti ile belirlendi. Verilerin analizi SPSS programı kullanılarak yapıldı. İstatistiksel anlamlılık p0,05). Oksidatif stres açısından evre III periodontitisli hastaların dereceleri arasında anlamlı bir fark görülmedi (p>0.05). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, oksidatif stresin periodontitiste periodontal sağlığa göre daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective : The presented cross-sectional study aims to evaluate salivary and serum total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAS) and C-reactive protein (CRP) levels in patients with stage III grade B or C periodontitis and to compare them with periodontally healthy subjects. Materials and Methods: The study included 80 participants admitted to the Department of Periodontology, Faculty of Dentistry, Marmara University. Based on clinical and radiographic examinations, 40 subjects were diagnosed with stage III, grade B, or C periodontitis, while 40 were periodontally healthy. Plaque index, gingival index, probing depth, and clinical attachment level were recorded as periodontal clinical parameters. TAS and TOS in both serum and saliva were determined by high-performance liquid chromatography. In addition, CRP in serum was determined using the CRP Turbidimetry Kit. Data were analyzed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS 25.0, IBM Inc., U.S.A.). Statistical significance was set at the level of p0,05). In addition, oxidative stress levels of stage III periodontitis were similar in grade B, and C patients (p>0,05). Conclusion: The findings of the current study showed that subjects with periodontitis are more likely to be exposed to oxidative stress than periodontally healthy ones. Keywords : C-reactive protein, oxidative stress, periodontitis, reactive oxygen species