Kurumsal serbest zaman desteğinin işyeri mutluluğuna etkisi: İşyeri rekreasyonu üzerine bir araştırma
The effect of corporate free time support on workplace happiness: A research on workplace recreation
  1. Tez No: 907293
  2. Yazar: FAİK KEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. ALİ SELMAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İşyeri rekreasyonu, işyerinde mutluluk, kurumsal serbest zaman desteği, Workplace recreation, organizational leisure support, workplace happiness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmanın amacı, termik santral çalışanlarının algıladıkları kurumsal serbest zaman desteği ile işyeri mutlulukları arasındaki ilişkinin incelenmesi ve çeşitli değişkenlere göre karşılaştırılmasıdır. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışma olup, örneklemi uygun örnekleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Araştırma örneklemini, İstanbul ilinde faaliyet gösteren Ambarlı Termik Santrali'nde çalışan 19 ve 72 yaşları arasında (X̅ yaş = 41.36, ss= 9.86), 9 kadın (%3.1) ve 283 erkek (%96.9) olmak üzere toplam 292 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik özelliklere ilişkin sorulara yer verilmiş, ikinci bölümde ise; Türk kültürüne adaptasyonu Koç ve Pekel (2023) tarafından yapılan Algılanan Kurumsal Serbest Zaman Desteği Ölçeği ile Türkçe uyarlaması Bilginoğlu ve Yozgat (2020) tarafından yapılan İşyerinde Mutluluk Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistikler, ikili karşılaştırmalarda t testi, çoklu karşılaştırmalarda tek yönlü̈ varyans analizi ANOVA testi ve Pearson Korelasyon testinden yararlanılmıştır. İstatistiksel analizler, %95 güven aralığı ve =.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; termik santral işçilerinin algılanan kurumsal serbest zaman desteği ölçeği ve işyerinde mutluluk ölçeği puanlarında medeni duruma, eğitim durumuna, kurumdaki çalışma sürelerine ve algıladıkları iş yüküne göre anlamlı farklar oluştuğu tespit edilmiştir. Ek olarak, işçilerin algılanan kurumsal serbest zaman desteği ölçeği ve işyeri mutluluğu ölçeği puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiş, işçilerin algıladıkları kurumsal serbest zaman desteği arttıkça, işyeri mutluluklarının da arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between perceived organizational leisure support and workplace happiness among thermal power plant employees and to compare these relationships across various variables. The research employs a relational survey model, and the sample is created through convenience sampling. The sample consists of 292 individuals employed at the Ambarlı Thermal Power Plant in Istanbul, aged between 19 and 72 years (X̅ age = 41.36, sd= 9.86), including 9 females (3.1%) and 283 males (96.9%). The data collection instrument used in the study consists of two parts. The first part includes questions related to demographic characteristics, while the second part utilizes the Perceived Organizational Leisure Support Scale adapted to Turkish culture by Koç and Pekel (2023) and the Workplace Happiness Scale adapted to Turkish by Bilginoğlu and Yozgat (2020). Statistical analyses, including descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) for multiple comparisons, and Pearson correlation test, were used to analyze the data. Statistical analyses were conducted at a significance level of 0.05 with a 95% confidence interval. According to the research results, significant differences were found in the scores of the perceived organizational leisure support scale and workplace happiness scale based on marital status, educational level, years of service in the organization, and perceived workload among thermal power plant workers. Additionally, a positive significant relationship was identified between workers' scores on the perceived organizational leisure support scale and workplace happiness scale, indicating that as workers' perception of organizational leisure support increases, their workplace happiness also increases.