Acil serviste geçici iskemik atak tanısı alan hastalarda serum subfatin düzeyi ile klinik seyir arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between serum subfatin levels and clinical course in patients diagnosed with transient ischemic attack in the emergency department
- Tez No: 907299
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH YÜKSEL, UZMAN OĞUZ ÖREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Geçici İskemik Atak, Subfatin, İnme, Emergency Department, Transient Ischemic Attack, Subfatin, Stroke
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş-Amaç: Geçici iskemik atak (GİA), iskemik kökenli olduğu düşünülen, genellikle bir damar alanı ile sınırlanan, kısa (maksimum 24 saat), fokal serebral fonksiyon kaybı epizotlarını ifade eden klinik bir durumdur. Bu çalışmanın amacı, acil serviste GİA tanısı alan hastalarda, başvuru esnasında ölçülen serum subfatin düzeyi ile hastaların 28. ve 90. gün sonundaki yeni bir serebrovasküler olay arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisine 01.04.2022-31.02.2023 tarihleri arasında başvuran ve GİA tanısı alan hastalar prospektif olarak incelendi. Hasta ve/veya hasta yakınlarına acil servis sonlanımından sonra 28. ve 90. günlerde ulaşılarak son durumları hakkında bilgi alındı. Bulgular: Çalışmaya kriterleri karşılayan 71'i hasta, 70'i kontrol grubu olmak üzere toplam 141 gönüllü dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hasta grubunun ortalama yaşı 64,15 ±13,11 yıl, kontrol grubunun ortalama yaşı ise 50,13 ±11,20 yıl olarak saptandı. Hastaların, ortanca subfatin düzeyi 1,51 (IQR,25-75: 1,27-1,71), kontrol grubunun ortanca subfatin düzeyi 1,62 (IQR,25-75: 1,13-2,32) olarak saptandı. Koroner arter hastalığı (KAH) ile 28 ve 90 günde inme gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı [(p0,05), (p>0,05)]. Sonuç: KAH'ın GİA hastalarında inme riskini artırdığını tespit ettik. Ayrıca 28 ve 90 gün içerisinde inme geçiren hastalarda subfatin düzeyleri, inme geçirmeyen hastalara göre daha düşük olmasına rağmen istatistiksel olarak aralarında anlamlı bir fark olmadığını saptadık. Literatürde bildiğimiz kadarıyla ilk olan bu çalışmanın bulgularının desteklenmesi için daha büyük hasta gruplarında araştırma yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction-Purpose: Transient ischemic attack (TIA) is a clinical condition that refers to short (maximum 24 hours) episodes of focal loss of cerebral function, usually limited to a vascular territory, which are thought to be of ischemic origin. The aim of this study was to investigate whether there is a correlation between serum subfatin level measured at admission and a new cerebrovascular event at 28 and 90 days in patients diagnosed with TIA in the emergency department. Materials and Methods: Patients admitted to the Emergency Department of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between 01.04.2022-31.02.2023 and diagnosed with TIA were prospectively analyzed. Patients and/or their relatives were contacted on the 28th and 90th days after the emergency department visit and information was obtained about their final status. Results: A total of 141 volunteers, including 71 patients and 70 controls, who met the criteria were included in the study. The mean age of the patient group was 64.15 ± 13.11 years and the mean age of the control group was 50.13 ± 11.20 years. The median subfatin level of the patients was 1.51 (IQR,25-75: 1.27-1.71) and the median subfatin level of the control group was 1.62 (IQR,25-75: 1.13-2.32). There was a statistically significant association between coronary artery disease (CAD) and stroke development at 28 and 90 days [(p0.05), (p>0.05)]. Conclusion: We found that CAD increases the risk of stroke in patients with TIA. We also found that although subfatin levels were lower in patients who had a stroke within 28 and 90d ays compared to patients who did not have a stroke, there was no statistically significant difference between them. We think that research should be conducted in larger patient groups to support the findings of this study, which is the first in the literature to our knowledge.