Medeni usul hukukunda tanık
Witness in civil procedure law
  1. Tez No: 907434
  2. Yazar: MERVE ÇAĞLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN AKGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: delil, tanık, medeni usul hukuku, yargılama ve güvenilirlik, evidence, witness, civil procedure law, judgement and reliability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 415
Özet
Çalışmamız, medeni usul hukukunda önemli bir delil türü olan tanık delilini kapsamlı bir biçimde ele almayı amaçlamaktadır. Bu araştırmanın temel hedefi, tanık kavramının kapsamını, işlevini ve uygulama alanlarını derinlemesine incelemektir. Tanığın yargılama süreçlerindeki vazgeçilmez rolü ve tarih boyunca üstlendiği önemi, konunun seçilmesinde belirleyici olmuştur. Ayrıca, HMK'nin yürürlüğe girmesinden bu yana tanık delilini geniş bir perspektifte ele alan herhangi bir akademik çalışma bulunmamaktadır. Bu bağlamda, yerli ve yabancı kaynaklar ile yargı kararları titizlikle incelenmiş; tanık deliline dair mevcut sorunlar belirlenmiş ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmiştir. Birinci bölümde, tanık delilinin tarihsel gelişimi üzerinde durulmuştur. Tanıklık, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana bireyler arasında bilgi aktarımının temel aracı olmuştur. Bu nedenle, tanığın tarihçesi yalnızca hukuki bir olgu olarak değil, aynı zamanda toplumsal ve kültürel dinamiklerin bir yansıması olarak değerlendirilmelidir. Dolayısıyla, bu bölümde tanığın tarihçesini incelemek, medeni usul hukukundaki tanık ile ilgili gelişmeleri anlamamıza önemli bir katkı sağlayacaktır. İkinci bölümde, medeni usul yargılamasında tanıklık ve tanığın dinlenilmesi konuları ele alınmıştır. Tanığın statüsü ve tanıklık şartları, farklı hukuk sistemleri göz önünde bulundurularak incelenmiş; ardından tanığın hak ve ödevlerine dair hukuksal düzenlemeler değerlendirilerek öneriler sunulmuştur. Ayrıca, tanığın dinlenilmesi süreci çeşitli aşamalar itibarıyla ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise, tanık beyanlarının değerlendirilmesi ve tanığın sorumluluğu konularına odaklanılmıştır. Bu bölümde, tanık ifadelerinin mahkeme süreçlerindeki rolü, tanıklığın güvenilirliği ve objektifliği üzerine yapılan analizler irdelenmiştir. Ayrıca, tanıkların yargılama sürecindeki sorumlulukları ve verdikleri ifadelerin doğruluğu ile bu ifadelerin hukuki sonuçları da detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comprehensively address witness evidence, an important aspect of civil procedure law. Its primary objective is to explore the scope, function, and application of witness testimony. The witness's vital role in judicial proceedings and its historical significance motivated this research. Since the enactment of the Code of Civil Procedure (CCP), no broad academic study has focused on witness evidence. This research analyzes both domestic and international sources, judicial decisions, identifies existing issues, and proposes solutions. The first section traces the historical development of witness evidence. Testimony has been a key form of communication between people since the dawn of history, reflecting both legal and social dynamics. This section aims to deepen our understanding of how witness evidence evolved in civil procedure law. The second chapter examines the issues of testimony and witness examination in civil procedure. It analyzes the status of witnesses and the conditions for providing testimony, drawing from various legal systems. It also evaluates legal regulations on witness rights and duties, offering recommendations. The stages of the witness hearing process are explored in detail. The third chapter focuses on evaluating witness statements and their liability. It discusses the role of witness testimony in court proceedings, assessing its reliability and objectivity. Additionally, it addresses the responsibilities of witnesses, the accuracy of their statements, and the legal consequences of their declarations.