Kolorektal kanserli hastalarda intihar düşüncesi ve psikiyatrik yardım arama davranışı
Suicidal ideation and psychiatric help-seeking behavior in colorectal cancer patients
- Tez No: 907590
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAVAŞ ÇİLLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Psikiyatri, Oncology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kanser, intihar, yardım arama davranışı, psikiyatri, Cancer, suicide, help seeking behaviour, psychiatry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Kolorektal kanser hastalarının demografik ve hastalık özellikleri, psikiyatrik semptomlar, sosyal destek düzeyi, yaşam kalitesi gibi değişkenlerin intihar riski ve psikiyatrik yardım arama davranışı üzerindeki etkileri incelenecektir. Çalışmanın bulguları, kanserli hastalarda intihar riskini ve psikiyatrik yardım arama davranışını daha iyi anlamamıza katkı sağlayacak ve bu hastalar için daha etkili müdahale stratejilerinin geliştirilmesine yardımcı olması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Araştırmamıza 2023 Eylül ile 2024 Nisan ayı arasında onkoloji kliniğinde tedavi görmekte olan 97 kolorektal kanserli hasta dahil edildi. BULGULAR: Hastaların yaşının artmasının; ailede ruhsal hastalığın, kanserden önce psikiyatrik tanının ve kanserden sonra psikiyatrik şikâyetin varlığının intihar riskini artırdığı tespit edildi. Nükseden hastalığın, ameliyat ve yatış sayısının artmasının; hastalığın oluşturduğu işlevsellikte azalmanın intihar riskini artırdığı; depresyon, anksiyete ve uykusuzluk ölçeği puanlarındaki artışın intihar riskini artırdığı bulundu. Evdeki kişi sayısında artma ve kırsal bölgede yaşama psikiyatrik yardım alma tutumunu azaltabileceği bulundu. Anksiyete semptomlarının olmasının psikiyatrik yardım alma tutumunu artırdığı bulundu. İntihar riski ile psikiyatrik yardım arama davranışı arasında anlamlı bir fark bulunamadı. SONUÇ: Kanser hastalarında intihar riski, çok boyutlu bir sorun olup, bu riski azaltmak için multidisipliner bir yaklaşımın benimsenmesi gerekmektedir. Hem sağlık çalışanları hem de toplum olarak, kanser hastalarının psikolojik ihtiyaçlarına duyarlı olmalı ve onlara gerekli destek sağlanmalıdır. Bu sayede, kanser hastalarının yaşam kaliteleri artırılabilir ve intihar riski azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to determine the demographic, clinical, and psychiatric factors that affect the suicide risk and psychiatric help-seeking behavior in colorectal cancer patients. The findings of the study will contribute to a better understanding of suicide risk and psychiatric help-seeking behavior in patients with cancer and are intended to help develop more effective intervention strategies for these patients. MATERIALS AND METHODS: Our study looked at 97 people with colorectal cancer who were getting treatment at a cancer hospital between September 2023 and April 2024. RESULTS: Increasing age of the patients; the presence of mental illness in the family, psychiatric diagnosis before cancer and psychiatric complaints after cancer were found to increase the risk of suicide. Increased number of relapses, surgeries and hospitalizations, decreased functionality caused by the disease were found to increase the risk of suicide, and increased depression, anxiety and insomnia scale scores were found to increase the risk of suicide. Increasing the number of people at home and living in rural areas were found to decrease the attitude of seeking psychiatric help. Having anxiety symptoms was found to increase the attitude of seeking psychiatric help. No significant difference was found between suicide risk and psychiatric help seeking behavior. CONCLUSION: Suicide risk in cancer patients is a multidimensional problem and a multidisciplinary approach should be adopted to reduce this risk. Both healthcare professionals and society should be sensitive to the psychological needs of cancer patients and provide them with the necessary support. In this way, the quality of life of cancer patients can be improved and the risk of suicide can be reduced.