Yabancı uyruklu ilkokul öğrencilerinin Türkçe dinleme ve okuma kaygı düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
An investigation of foreign primary school students' Turkish listening and reading anxiety levels in terms of different variables
  1. Tez No: 907591
  2. Yazar: GİZEM ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NUR KUTLUCA CANBULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokulda Öğrenim Gören Yabancı Öğrenci, Yabancı Dil Olarak Türkçe Dinleme Kaygısı, Yabancı Dil Olarak Türkçe Okuma Kaygısı, Primary School Foreign Students, Turkish as a Foreign Language Listening Anxiety, Turkish as a Foreign Language Reading Anxiety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de eğitim gören ve anadili Türkçe olmayan yabancı uyruklu ilkokul iki, üç ve dördüncü sınıf öğrencilerinin Türkçe dinleme ve okuma kaygı düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmek amacıyla gerçekleştirilmiştir Bu çalışma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı üç devlet okulu dört özel okulda öğrenim gören 219 yabancı uyruklu ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından uyarlanan Yabancı Dil Dinleme Kaygısı Ölçeği (İlkokul Formu), Yabancı Dil Okuma Kaygısı Ölçeği (İlkokul Formu) ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi SPSS programlı kullanılarak gerçekleştirilmiştir Araştırmada önce iki ölçeğin uyarlama çalışmaları yapılmıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. Araştırma verilerinin normalliği sınandıktan sonra veri analizinde normal dağılım gösteren veriler için T- Testi ve ANOVA testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre ilkokulda öğrenim gören yabancı öğrencilerin; • Türkçe dinleme kaygısının cinsiyet, sınıf düzeyi ve alfabe farklılığı değişkenlerine göre anlamlı bir değişiklik göstermediği, • Türkçe okuma kaygı ortalamalarının cinsiyete göre daha yüksek olduğuna ve kız öğrenciler lehine anlamlı bir fark olduğuna ancak sınıf düzeyi ve alfabe farklılığı değişkenliğine göre anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the Turkish listening and reading anxiety levels of foreign primary school second, third and fourth grade students whose mother tongue is not Turkish in terms of different variables. This study was conducted in the relational survey model. The study group of the research consists of 219 foreign national second, third and fourth grade students studying in three public schools and four private schools affiliated to Antalya Provincial Directorate of National Education. Foreign Language Listening Anxiety Scale (Primary School Form), Foreign Language Reading Anxiety Scale (Primary School Form) and Personal Information Form adapted by the researcher were used as data collection tools. The analysis of the research data was carried out using the SPSS programme. The adaptation studies of the two scales were carried out first. Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were conducted. After the normality of the research data was tested, T-Test and ANOVA tests were used for the data showing normal distribution in data analysis. According to the findings of the study, it was found that foreign students studying in primary school; • Turkish listening anxiety does not show a significant change according to gender, class level and alphabet difference variables, • It was concluded that Turkish reading anxiety averages were higher according to gender and there was a significant difference in favour of female students, but there was no significant difference according to class level and alphabet difference variables.