Âşık Taner Öztürkoğlu'nun hayatı, sanatı ve şiirleri
Bard Taner Öztürkoğlu's life, art and poems
- Tez No: 907656
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA KOLUKISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Âşık Taner Öztürkoğlu, âşıklık geleneği, âşık edebiyatı, Âşık Taner Öztürkoğlu, minstrel tradition, minstrel literature
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 352
Özet
İnsanlar çok eski yıllardan itibaren kendilerini ifade etme yöntemlerinden olan şiiri kullanmıştır. Orta Asya'dan Anadolu topraklarına bir armağan olan ozan-baksı geleneği bu coğrafyada yoğrularak âşıklık geleneğine dönüşmüştür. Âşıklık geleneği ise bireyin ve toplumun hislerine tercüman olmuştur. Bu geleneği takip edenlerden biri de Âşık Taner Öztürkoğlu (Temel Öztürk) olmuştur. Taner Öztürkoğlu'nun hayatı ve sanatı incelenerek dört bölümden oluşan“Âşık Taner Öztürkoğlu'nun Hayatı, Sanatı ve Şiirleri”adlı çalışma meydana getirildi. Giriş bölümünde ozan-baksı geleneğinin âşıklık geleneğine dönüşümü, geleneğin âşık edebiyatına dönüşümü ve Erzurum âşıklık geleneği hakkında bilgiler verildi. Birinci bölümde adı ve mahlasına değinilerek daha sonra baba ve anne tarafına yer verildi. Onu takiben yakın çevresi ve hayatı anlatıldı. Âşıklığı ile ilgili bilgiler verildi. İkinci bölümde âşığın şiirini oluşturan vatan, bayrak, Allah, Peygamber sevgisi, sevgiliye, memlekete duyulan özlem vb. konular incelendi ve şiirde adı geçen kişilere yer verildi. Üçüncü bölümde şiirler kuruluş şekli açısından incelenip sanatsal açıdan değerlendirildi. Dördüncü bölümde âşığın şiirlerine ve atışmalarına yer verildi.
Özet (Çeviri)
People have used poetry, which is one of the methods of expressing themselves, since very ancient years. The ozan- baksi tradition, which is a gift from Central Asia to the Anatolian lands, has been kneaded in this geography and turned into the tradition of minstrelsy. The tradition of minstrelsy, on the other hand, has become an expression of the feelings of the individual and society. One of those who followed this tradition was Âşık Taner Öztürkoğlu (Temel Öztürk). Taner Öztürkoğlu's life and art were examined and a study called“Âşık Taner Öztürkoğlu'nun Hayatı, Sanatı ve Şiirleri”consisting of five sections was created. In the introduction, information was given about the transformation of the ozan-baksı tradition into the minstrel tradition, the transformation of the tradition into minstrel literature, and the Erzurum minstrel tradition. In the first section, his name and pseudonym were mentioned and then his father and mother's sides were included. Following this, his close circle and life were explained. In the second section, the subjects representing the poet's poem, such as homeland, flag, Allah, prophecy, longing for the beloved, homeland, love, etc., were examined and given to the people mentioned in the poem. In the third section, the poems were examined in terms of structure and evaluated from an artistic perspective. In the fourth section, the poet's poems were included.