Elit genç erkek futbolcularda maksimum post aktivasyon potansiyeli etkisi için ideal dinlenme süresinin belirlenmesi
Determination of the ideal duration for maximum post activation potential effect in elite youth male soccer players
- Tez No: 907680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA KIZILET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Elit Futbolcu, Post Aktivasyon Potansiyeli, Dinlenme Süresi, Elite Football Player, Post Activation Potential, Rest Period
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı elit genç erkek futbolcularda yapılan PAP uygulamalarındaki dinleme aralıklarının (dk) hangilerinin en yüksek verimi sağladığını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya katılacak erkek futbolcular toplamda 18 kişi olup, her bir futbolcunun önce MyJump2 programı ile Çoklu Sıçrama testi yapılarak zirve güç çıktısı ve sıçrama yükseklik değerleri alınmıştır. Daha sonra futbolcuların 3 tekrar maksimal kuvvetleri belirlenerek 3 gruba ayrılmıştır. PAP uygulaması için 48 saat sonra grupların maksimal kuvvetlerinin %85'i ile 3 tekrar altıgen bar (TRAP) squat hareketini yapmaları daha sonra 3 farklı dinlenme süreleri (1 dk – 4 dk – 7 dk) ile dinlenmeleri istenmiştir. Her grup 48 saat aralık ile 3 farklı dinlenme süresinde de uygulama yapılmıştır. Verilerin analizi için çarpıklık basıklık değerlerine bakılmış olup, Oneway ANOVA analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular: 1 dakika ile 4 dakika arasındaki ortalama fark -1.22 olup istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (SE = 0.98, p = 0.65), Cohen's d -0.41 olarak bulunmuştur, bu da küçük bir etki büyüklüğüne işaret etmektedir. 1 dakika ile 7 dakika arasındaki ortalama fark -2.53 olup istatistiksel olarak anlamldır (SE = 0.98, p = 0.03), Cohen's d -0.86 ile orta büyüklükte bir etki göstermektedir. 4 dakika ile 7 dakika arasındaki ortalama fark -1.30 olup istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (SE = 0.98, p = 0.56), Cohen's d -0.44 ile yine küçük bir etki büyüklüğüne sahiptir. Sonuç: Araştırma sonucunda literatürle paralel olarak 7 dakikalık dinlenme süresinin 1 dakika ve 4 dakikaya göre daha anlamlı sonuç verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to determine which listening intervals (min) provide the highest efficiency in PAP applications in elite young male soccer players. Materials and Methods: A total of 18 male soccer players participated in the study. First, peak power output and jump height values of each soccer player were obtained by performing a multiple jump test with MyJump2 program. Then, the 3 repetition maximal forces of the football players were determined and divided into 3 groups. For PAP application, after 48 hours, the groups were asked to perform 3 repetitions of hexagonal bar (TRAP) squats with 85% of their maximal strength and then rest with 3 different rest periods (1 min - 4 min - 7 min). Each group was practiced in 3 different rest periods at 48 hours intervals. For the analysis of the data, skewness kurtosis values were examined and Oneway ANOVA analysis was performed. Results: The mean difference between 1 minute and 4 minutes was -1.22, which was not statistically significant (SE = 0.98, p = 0.65), Cohen's d was -0.41, indicating a small effect size. The mean difference between 1 minute and 7 minutes was -2.53 and statistically significant (SE = 0.98, p = 0.03), Cohen's d was -0.86, indicating a medium effect size. The mean difference between 4 minutes and 7 minutes was -1.30, not statistically significant (SE = 0.98, p = 0.56), Cohen's d -0.44, again showing a small effect size. Conclusion: As a result of the study, in parallel with the literature, it was observed that 7 minutes of rest time gave more significant results than 1 minute and 4 minutes.