Tıpta uzmanlık öğrencilerinde yapay zekâ kaygısı ve farkındalığının araştırılması
Investigation of artificial intelligence anxiety and awareness in medical residency
- Tez No: 907689
- Danışmanlar: UZMAN MERTHAN TUNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Tıpta uzmanlık, Aile Hekimliği, Artificial Intelligence, Medical residency, Family Medicine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş: Yapay zekâ (YZ) insan benzeri zekâyı taklit edebilen sistemler geliştirmeyi amaçlayan bir teknoloji alanıdır ve sağlık alanında insanlığın geleceğini devrimsel şekilde dönüştürme potansiyeli vardır. Çalışmamız, tıpta uzmanlık öğrencilerinde yapay zekâ kaygısını ölçmek, YZ'nın gelecekte uzmanlık branşlarına etkisini tartışmak, sağlık alanında kullanım alanları ve YZ'nın etik boyutuna yaklaşımı değerlendirmek amacıyla dizayn edilmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma, 2024 yılında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 259 tıpta uzmanlık öğrencisi ile yapılan tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır. Sosyodemografik bilgi formu, Yapay Zekâ Kaygı Ölçeği (YZKÖ) kullanılarak veri toplanmıştır. Katılımcılara sonuç bölümü YZ tarafından oluşturulan makaleleri ayırt etmeleri istenmiş ve gelecekte YZ'dan en çok etkilenecek uzmanlık branşları ile ilgili tahminleri kaydedilmiştir. Veriler, SPSS 24.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 29,98 ± 4,45'tir ve %81,5'i günde 2 saat veya daha fazla dijital platformda vakit geçirdiğini belirtmiştir. YZKÖ'den alınan ortalama puan 53,25 ± 21,57 olarak bulunmuştur. Aile hekimlerinin YZKÖ'den aldıkları puan ortalaması 57,13± 20,77 olarak bulunurken aile hekimleri ile diğer branşlardaki hekimlerin kaygı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu gözlemlenmiş ve aile hekimi asistanlarının kaygı düzeyi daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, katılımcıların %87,3'ü tıp eğitiminde YZ eğitimi verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Katılımcıların %73,6'sı radyoloji branşının gelecekte en çok etkilenecek branş olduğu yanıtını verirken, katılımcıların sadece %52,56'sı YZ tarafından yazılmış makaleyi ayırt edebildiler. Sonuç: YZ etkileri gelecekte sağlık hizmeti sunumunu önemli ölçüde değiştirebilir. YZ'nın sağlık hizmetlerinde etkili bir şekilde kullanılabilmesi için hekimlerin eğitimde YZ ile ilgili bilgi edinmeleri gerekmektedir. YZ'nın gelecekte sağlık sunumunda olası etkilerinin araştırılması için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Tüm uzmanlık alanları YZ'dan etkilenecek ve çalışmamızda ve literatürde tartışıldığı üzere bazı uzmanlık dalları tamamen yok olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Artificial intelligence (AI) is a field of technology that aims to develop systems that can imitate human-like intelligence and has the potential to revolutionize the future of humanity in the field of health. Our study was designed to measure artificial intelligence anxiety in medical residency, to discuss the impact of AI on specialty branches in the future, to evaluate the areas of use in the field of health and the approach to the ethical dimension of AI. Material and Method: The study is a descriptive cross-sectional study conducted with 259 medical specialty residents at Adana City Training and Research Hospital in 2024. Data were collected using sociodemographic information form and Artificial Intelligence Anxiety Scale (AIAS). Participants were asked to distinguish articles whose conclusion section was generated by AI and their predictions about the specialty branches that would be most affected by AI in the future were recorded. Data were analyzed using SPSS 24.0 software. Results: The mean age of the participants was 29.98 ± 4.45 years and 81.5% of them reported spending 2 hours or more per day on digital platforms. The mean score obtained from the AIQ was found to be 53.25 ± 21.57. While the average score of family physicians from YZKÖ was found to be 57.13±20.77, a statistically significant difference was observed between the anxiety levels of family physicians and physicians from other branches, and the anxiety level of family physicians was found to be higher.In addition, 87.3% of the participants stated that AI education should be given in medical education. While 73,6% of the participants answered that radiology was the branch that would be most affected in the future, only 52,56% of the participants were able to identify the article written by AI. Discussion: AI impacts may significantly change healthcare delivery in the future. In order to use AI effectively in healthcare, physicians need to learn about AI in education. More comprehensive studies are needed to investigate the possible effects of AI in healthcare delivery in the future. All specialties will be affected by AI and some specialties may disappear completely as discussed in our study and in the literature.