Yeni dijital teknolojilerin denetim süreçlerine etkisi: Blockchaın ve yapay zekânın rolü
Audit of new digital technologies impact on processes: Blockchain ​​and artificial the role of intelligence
  1. Tez No: 907716
  2. Yazar: SAYED AHMAD MANSOOR SAWIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS CERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Yapay Zekâ, Blockchain, Audit, Artificial Intelligence, Blockchain
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışma, günümüz iş dünyasında dijitalleşme ve karmaşıklığın denetim süreçleri üzerindeki etkisini incelemektedir. Ayrıca blockchain ve Yapay Zekâ gibi yenilikçi teknolojilerin bu bağlamdaki rolünü de araştırmaktadır. Blockchain, merkezi olmayan bir defter teknolojisi olarak, işlemlerin güvenli, şeffaf ve değiştirilemez bir şekilde kaydedilmesini sağlayarak denetim süreçlerine önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Bu çalışma, blockchain teknolojisinin denetim süreçlerinde, özellikle de izlenebilirlik, veri bütünlüğü ve dolandırıcılığın önlenmesi açısından sağladığı avantajları incelemektedir. Ayrıca, blockchain otomatikleştirme ve verimliliği artırma potansiyelini araştırmaktadır. Yapay Zekânın büyük veri analizi ve karar alma süreçlerindeki rolü de tartışılmaktadır. Yapay Zekâ, denetim süreçlerinde, özellikle veri analitiği, anormal modellerin tespiti, risk tanımlama ve denetim stratejilerinin geliştirilmesi gibi alanlarda değerli bir araçtır. Bu çalışma, Yapay Zekânın denetimdeki potansiyel etkilerini ve avantajlarını incelemekte ve bu teknolojinin denetim süreçlerine nasıl entegre edilebileceğini araştırmaktadır. Bu çalışmada blockchain ve yapay zekâ (YZ) gibi yenilikçi dijital teknolojilerin denetim üzerindeki etkilerini anlamak adına ilgili akademik dergiler, konferans bildirileri, kitaplar ve diğer güvenilir kaynaklar özenle incelenmiştir. Kaynakların seçimi sürecinde özellikle güncel, güvenilir ve alanında otorite kabul edilen çalışmalar önceliklendirilmiştir. Böylece, literatürdeki en güncel gelişmeler ve araştırmalar eksiksiz bir biçimde araştırılmış, denetim alanındaki yenilikçi teknolojik dönüşüm detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma blockchain ve Yapay Zekânın denetim süreçleri üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu teknolojilerin geleneksel denetim yöntemlerine kıyasla avantajlarını vurgularken, aynı zamanda bunların uygulanmasıyla ortaya çıkabilecek potansiyel zorlukları da göz önünde bulundurmaktadır. Bu teknolojilere geçiş sırasında ilgili tarafların karşılaşabileceği sorunları kapsamlı bir şekilde ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study delves into the impact of digitalization and complexity on audit processes in the current business world. It also explores the role of innovative technologies, such as blockchain and artificial intelligence, in this context. This study analyses the influence of digitalization and complexity on audit processes in the contemporary business environment. Furthermore, the study examines the role of innovative technologies, such as blockchain and artificial intelligence, in this context. Blockchain, as a decentralized ledger technology, makes a substantial contribution to audit processes by enabling the secure, transparent and immutable recording of transactions. This study examines the advantages of blockchain technology in audit processes, with a particular focus on its ability to provide traceability, data integrity and fraud prevention. Furthermore, the potential of blockchain to automate and enhance efficiency is investigated. Furthermore, the role of artificial intelligence in the analysis of big data and the subsequent decision-making process is also discussed. Artificial intelligence (AI) is a valuable tool in the context of audit processes, particularly in areas such as data analytics, the detection of anomalous patterns, ris identification and the development of audit strategies. This study examines the potential impacts and advantages of artificial intelligence (AI) in auditing and explores the ways in which this technology can be integrated into audit processes. A comprehensive review of relevant academic journals, conference proceedings, books, and other reliable sources was conducted to gain insight into the impact of innovative digital technologies, such as blockchain and artificial intelligence (AI), on auditing. In selecting the sources, priority was given to studies that are up-to-date, reliable, and considered authorities in their field. Consequently, the most recent developments and research in literature were thoroughly explored, and the innovative technological transformation in the field of auditing was analyzed in detail. This study elucidates the advantages of these technologies over traditional audit methods and considers the potential challenges that may arise with their implementation