Çok düşük doğum ağırlıklı yenidoğanlarda duktus arteriozusun spontan kapanması ile hemoglobin düzeyi arasındaki ilişki
Relationship between spontaneous ductus arterosus closure and hemoglobin levels among very low birth weight infants
  1. Tez No: 907775
  2. Yazar: BUĞRA AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL AYŞE ACUNAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Patent Duktus Arteriozus, hemoglobin, preterm yenidoğan, spontan kapanma, Patent Ductus Arteriosus, Hemoglobin, preterm, newborn, spontaneous closure
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İleri derecede preterm ve/veya çok düşük doğum ağırlıklı yenidoğanlarda duktus arteriozusun spontan kapanması ile ilk 24. ve 72. Saatteki Hb değerleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Ocak 2017 ve Ağustos 2023 tarihleri arasında TÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde takip ve tedavi edilmiş olan 171 ileri derecede preterem ve/veya çok düşük doğum ağırlıklı yenidoğan değerlendirilmeye alındı. Olgular 24. saat ve 72. saatteki doppler ekokardiyografi değerlendirmeleri ve tam kan sayımı parameterlerine göre geriye dönük incelendi. Olgular doppler ekokardiyografi değerlendirmesine göre duktus arteriozusu kapalı (Grup 1), spontan kapanan (Grup 2), spontan açılan (Grup 3), tedavi sonrası açık (Grup 4) ve tedavi sonrası kapanan (Grup 5) olarak 5 gruba ayrıldı. Tüm gruplar prenatal, antenatal, postnatal ve demografik özellikler, neonatal morbiditeler, hastanede kalım süreleri ve mortalite oranları ve eritrositer seri değerleri açısından açısından karşılaştırıldı. Çalışmamıza dahil edilen ileri derecede preterm ve/veya çok düşük doğum ağırlıklı yenidoğanların 24. ve 72. saat Hb değerleri ile duktusun spontan kapanması arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki ve eşik değerler tespit edildi. 24. ve 72. saatteki doppler EKO değerlendirmesinde duktusu kapalı saptanan olguların ve 24. saatte açık fakat tedavi almaksızın 72. saatte kapalı saptanan grupların Hb değerleri diğer gruplarla kıyaslandığında anlamlı oranda daha yüksek saptandı. Yirmi dördüncü saat Hb değerinin 16,05 g/dl ve üstünde olduğunda DA kapanma olasılığını 2.28 kat artırdığı ve bu değer için duyarlılığın %60,30, seçiciliğin %60 olduğu saptandı. 72.saat Hb değerinin 14,2 g/dl ve üstünde olduğunda DA kapanma olasılığını 3.20 kat artırdığı ve bu değer için duyarlılığın %64,70, seçiciliğin %64 olduğu ve Hb değerindeki her bir birimlik artışın bu olasılıkta 1.29 kat artışa neden olduğu saptandı. Gebelik haftası 27,5 ve üstünde olduğunda DA kapanma olasılığını 6,99 kat artırdığı ve bu değer için duyarlılığın %74,10 seçiciliğin %71 olduğu ve bu değerdeki her bir birimlik artışın bu olasılıkta 1,319 kat artışa neden olduğu saptandı. Sonuç olarak Hb ve spontan DA kapanması arasındaki ilişki çalışmamızda anlamlı düzeyde saptanmış olsa da, bu ilişkinin gösterildiği çalışmaların azlığı nedeniyle, daha fazla sayıda ve daha geniş kapasiteli prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
We have recruited 171 very low birthweight and/or very premature newborns who have been born in Trakya University School of Medicine Hospital subsequently admitted to our Neonatal Intensive Care Unit between January 2017 and August 2023 to investigate possible relation between spontaneous closure of ductus arteriosus and 24th and 72nd hour hemoglobin levels. Twenty fourth and 72nd hour hemoglobin levels and doppler echocardiography images have been obtained from our study group of 171 newborns and consecutively analyzed retrospectively. 171 newborns have been separated to 5 different sub-study groups accordingly to their doppler echocardiography findings regarding situtation of ductus arteriosus as closed (Group 1), spontaneously closing (Group 2), spontaneously opening (Group 3), open despite treatment (Group 4) and closed by treatment (Group 5). Groups have been compared to each other by their individual prenatal, antenatal, postnatal, demographic characteristics and additionally by neonatal morbidities, duration of hospital stay and mortality rates and by erythrocytic serie values. We have found statistically significant relation between 24th and 72nd hour hemoglobin levels and spontaneous closure of ductus in our study cohort consisting of 171 very preterm and/or very low birth weight infants. Newborns who had their ductus closed on both 24th and 72nd hour doppler echocardiographic asssesment and who had open ductus at 24th hour but closed without treatment at 72nd hour, had significantly higher levels of hemoglobin compared to other groups at respective hours. Our study has also shown that when Hb levels at 24th hour reaches 16,05 mg/dl or above, odds of spontaneous closure of DA also 2.28 times more likely with sensitivity %60,30 and specifity %60. Similarly it has also shown when 72nd hour Hb levels reaches 14,2 mg/dl or above, odds of spontaneous closure of DA also increases 3.20 times with %64,70 sensitivity and %60 specifity and specifically relevant to 72nd hour Hb levels, every 1 mg/dl increase of this parameter makes spontaneous closure of DA 1.29 times more likely. When gestational week reaches before delivery to 27,5 weeks or above odds of spontaneous closure of DA increases 6.99 fold with %74.10 sensitivity and %71 specifity and with every extra week in utero also increases the likelihood of spontaneous closure of DA by 1.39 fold. Finally, although we have spotted a statistically significant correlation between hemoglobin levels and spontenous closure of ductus arteriosus, there are not enough studies supporting our findings. It's imperative to emphasize that prospective and more comprehensive studies with larger cohorts are required to further improve on these results.