Ni1-xCuxFe2O4 spinel ferrit nanoparçacıklarının üretilmesi, karakterizasyonu, yapısal ve manyetik özelliklerinin incelenmesi
Production, characterization, structural and magnetic properties investigation of Ni1-x CuxFe2O4 spinel ferrite nanoparticles
  1. Tez No: 907902
  2. Yazar: ÇİLEM İYİÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spinel, Manyetik Nanopartikül, SEM, FT-IR, VSM, Spinel, Magnetic Nanoparticles, SEM, FT-IR, VSM
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, Ni1-xCuxFe2O4 spinel ferrit nanoparçacıklar x=0, 0.25, 0.50, 0.75 ve 1.0 konsantrasyonlarında sol-jel tekniği yöntemiyle üretilip, yapısal ve manyetik özellikleri incelendi. Üretilen nanomalzemelerin fiziksel özellikleri X-ışınları kırınımı (XRD), taramalı elektron mikroskopu (SEM), Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR) kullanılarak belirlendi. Titreşen örnek manyetometresi (VSM) kullanılarak manyetik özellikleri belirlendi. Ayrıca malzemenin manyetik ölçümleri 10 ve 300 K sıcaklıklarında saptandı. x= 1.0 ve 0.25 konsantrasyonu için 10 K'de en yüksek ve en düşük manyetik geri çağırıcı alan (Hc ) değeri, sırasıyla 295.34 Oe ve 134.48 Oe olarak bulundu. Ayrıca aynı konsantrasyonların 300 K'deki x=1.0 ve 0.0 konsantrasyonu için en yüksek ve en düşük değeri sırasıyla 78.68 Oe ve180.19 Oe olarak saptandı. SEM görüntülerinden elde edilen sonuçlara göre nanoparçacıkların parçacık boyutlarının ortalama olarak 12-17 nm arasında değiştiği gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
This study focused on the synthesis and characterization of Ni1-xCuxFe2O4 spinel ferrite nanoparticles at concentrations of x = 0.0, 0.25, 0.50, 0.75, and 1.0 using the sol-gel technique. The structural and magnetic properties of the synthesized nanomaterials were analyzed using X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), and Fourier-transform infrared spectroscopy (FT-IR). Magnetic properties were assessed with a vibrating sample magnetometer (VSM). Additionally, the magnetic behavior of the materials was evaluated at both 10 K and 300 K temperatures. For the x = 1.0 and 0.25 concentrations, the highest and lowest coercive field (Hc) values at 10 K were found to be 295.34 Oe and 134.48 Oe, respectively. The highest and lowest values for the x=1.0 and x=0.0 concentrations were determined as 78.68 Oe and 180.19 Oe, respectively. Moreover, for the same concentrations at 300 K, the highest and lowest values were determined for x=1.0 and x=0.0 as 78.68 Oe and 180.19 Oe, respectively. SEM analysis indicated that the average particle size of the nanoparticles ranged between 12 and 17 nm.