İstanbul Büyükşehir Belediyesi2019-2023 dönem bütçelerinin yatırım bakımından analizi
Analysis of Istanbul Metropolitan Municipality 2019-2023 period budgets in terms of investment
- Tez No: 907911
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKKI SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Istanbul Metropolitian Municipality, Investment, Budget, Strategic Plan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Yatırım bir ülke ve kent için büyük önem taşımaktadır. Bir kenti ileriye götürecek, var olan sorunlarını çözecek, yaşanır kılacak olan herşey yatırımlarla sağlanabilir. Türkiye 1960 yıllarda başladığı planlı kalkınma ve yatırımlara 2006 yılında yerel yönetimleri ve belediyeleride dahil etmiştir. Belediye'lerde 2007 yılında başlanan strarejik plan uygulaması bugünlerde hazırlanan 2025-2029 yıllarını kapsayacak 5'inci dönem stratejik plan ile devam etmektedir. Bu tezimde nüfus, gelişmişlik, kullanılan bütçe, bağlı kuruluş ve iştirak şirketleriyle Türkiye'nin en büyük kenti ve belediyesi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımları kendisi tarafından hazırlanan plan, program, bütçe, harcama sonuçları ve bilançosu dikkate alınarak 2019-2023 yılları ortaya konulmuş, karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2019-2023 yılları için hazırlanan plan ve programlarda öngörülen yatırımlar için bütçesinde yeterli kaynak ayırmadığı, ayrılan kaynakların ise çözüm bekleyen sorunlar için kafi olmadığı, İstanbul'un sorunlarını kısmen çözebildiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler : İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yatırım, Bütçe, Stratejik Plan
Özet (Çeviri)
Investment is of great importance for a country and a city. Everything that can advance a city, solve its existing problems, and make it livable can be achieved through investments. In 2006, Turkey included local governments and municipalities in its planned development and investments, which had begun in the 1960s. The strategic planning initiative that started in municipalities in 2007 is now continuing with the 5th term strategic plan, covering the years 2025-2029. In this thesis, the investments of the Istanbul Metropolitan Municipality Türkiye's largest city and municipality in terms of population, development, budget, affiliated institutions, and subsidiary companies are presented and compared for the year 2019-2013, taking into account the plans, programs, budget, expenditure results, and balance sheet prepared by the municipality itself. The results indicate that the Istanbul Metropolitian Municipality did not allocate sufficient resources in its budget for the investments proposed in the plans and programs for 2019-2023, that the allocated resources were inadequate to address the problems amaiting solutions, and that Istanbul's problems were only partially resolved.