Döngüsel kent yönetişimi bağlamında Türkiye'de büyükşehir belediyeleri üzerine bir araştırma
A study on metropolitan municipalities in Turkey in the context of circular urban governance
  1. Tez No: 1019281
  2. Yazar: SERKAN EMEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BOZKURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükşehir belediyeleri, Döngüsel ekonomi, Sürdürülebilirlik, Yönetişim, Metropolitan municipality, Circular economy, Sustainability, Governance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Sanayi Devrimi sonrası meydana gelen hızlı kentleşme ile kitlesel üretim ve tüketim pratikleri ekseninde şekillenen“al-yap-at”odaklı“Doğrusal Ekonomi”modeli, kontrolsüz kaynak tüketimi ve yoğun atık üretimi sonucunda küresel ölçekte geri dönülemez çevre sorunlarını tetiklemiştir. Bu paradigma doğrultusunda ortaya çıkan sosyal metabolizma, yeryüzünün bize sunduğu kaynaklardan kat ve kat daha fazlasını talep eden ve her geçen gün daha fazla ekolojik açık oluşmasına neden olmuştur. Doğrusal ekonominin sürdürülebilir olmaktan uzak olduğunun anlaşılması ile yeni çözüm arayışlarını hızlanmıştır. Uluslararası yazında“Döngüsel Ekonomi”ve“Kent Yönetişimi”gibi modeller ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı 2019-2023 dönemi kapsamında 2023 yılı ADNKS verilerine göre Türkiye'nin en fazla nüfusa sahip ilk 10 Büyükşehir Belediyesi'nin: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Konya, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kocaeli'nin araştırma kapsamında geliştirilecek olan“Döngüsel Kent Yönetişimi Endeksi”(DKYE) kapsamında analiz edilmesi ve bu alanda faydalı politika önerilerinin sunulmasıdır. DKYE veri toplama sürecinde açık veri kaynaklarından yararlanılmış olup endeks sonuçları trend analizleri ile değerlendirilmiştir. DKYE uygulaması sonucunda örneklem kapsamındaki 10 Büyükşehir Belediyesi'nin döngüsel ekonomiye uyum olgunlukları, birbirlerinden farklı alanlarda uzmanlaşmalarına paralel olarak şekillenmiştir (Kocaeli: Yenilikçi İş Modelleri-Endüstriyel simbiyoz ve Konya: Dijitalleşme-Açık veri platformları). Ancak DKYE puanları yüksek olan İstanbul, Ankara ve Konya gibi Büyükşehir Belediyelerinde“Dijitalleşme”(Açık veri) ve“Yönetişim”(Katılımcı bütçe) parametrelerin ön plana çıktığı görülmektedir. Dolayısıyla endeks başarısında dijitalleşme ve yönetişim büyük öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
The“Linear Economy”model, centered on mass production and consumption practices shaped by rapid urbanization following the Industrial Revolution, has triggered irreversible environmental problems on a global scale as a result of uncontrolled resource consumption and intensive waste production. The social metabolism that emerged in line with this paradigm has demanded many times more than the resources the earth offers us and has caused an increasing ecological deficit every day. The realization that the linear economy is far from sustainable has accelerated the search for new solutions. Models such as the“Circular Economy”and“Urban Governance”are coming to the fore in international literature. The aim of this study is to analyze the 10 metropolitan municipalities with the largest populations in Turkey according to 2023 ADNKS data for the 2019-2023 period: Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Antalya, Konya, Adana, Sanliurfa, Gaziantep, and Kocaeli, within the scope of the“Circular City Governance Index”(DKYE) and to present useful policy recommendations in this area. Open data sources were utilized in the DKYE data collection process, and the index results were evaluated using trend analyses. As a result of the DCMGI application, the maturity levels of the 10 metropolitan municipalities in the sample in adapting to the circular economy have been shaped in parallel with their specialization in different areas (Kocaeli: Innovative Business Models-Industrial symbiosis and Konya: Digitalization-Open data platforms). However, in metropolitan municipalities with high DKYE scores, such as Istanbul, Ankara, and Konya, the parameters of“Digitalization”(Open Data) and“Governance”(Participatory Budgeting) stand out. Therefore, digitalization and governance are of great importance in the success of the index.