İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerinin Kuzey Avrupa ile Arktika'nın uluslararası hukuktaki statülerine etkileri.
The impact of Sweden and Finland's membership in NATO on the Status of the Arctic Region in International Law.
  1. Tez No: 907982
  2. Yazar: SELAMİ YİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL ELİF ÖZDİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: NATO, Arktik Bölgesi, Tarafsızlık, Soğuk Savaş, Uluslararası Hukuk, NATO, Arctic Region, Neutrality, Cold War, International Law
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kuzey Atlantik İttifakı olarak bilinen NATO, kurulduğu 1948 tarihinden itibaren kuruluş amaçları doğrultusunda faaliyet gösteren ve genişleyen uluslararası bir askeri örgüt olma özelliği taşımaktadır. Üstlendiği misyon gereği, uluslararası barışı önceleyen bu örgüt bu güne kadar, üye devletlerinin savunma ve güvenlik güçlerini bünyesinde toplayarak varlığını sağlamlaştırmıştır. NATO'nun sürdürülebilir politikaları için her katılan ülkenin mevcudiyeti önemli olmuştur. NATO ile iş birlikleri olmasına rağmen, Soğuk Savaş Dönemi'nden bu yana ulusal politikaları gereği tarafsızlıklarını ilan etmiş ve üyeliği gündemine almamış İsveç ve Finlandiya'nın 2022 yılında ani bir kararla üyelik talebinde bulunmaları NATO için beklenmeyen ama büyük memnuniyetle karşılanan bir hamledir. Bu üyelik taleplerinin düşünsel anlamdaki ilk tohumları 2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhakıyla atılmış, yine Rusya'nın bu kez 2022 yılında Ukrayna'yı işgali ile bir tepki kararı olarak hayata geçirilmiştir. Doğaldır ki; NATO için İsveç ve Finlandiya'nın üyelik talepleri sadece üye ülke sayısının artması anlamına gelmemektedir. NATO bu sayede hem Rusya'yı kuzeyden çevreleyecek toprak bütünlüğüne, hem de Rusya'ya karşı Baltık Denizi'ni kontrol edebilme kabiliyetine kavuşmuş oldu. Ayrıca, küresel ısınmayla beraber dünya geleceği için önemi tekrar tartışılmaya başlanan Arktik Bölgesi'nin jeostratejik durumuna yönelik olarak da elini güçlendirmiş oldu. Dolayısıyla İsveç ve Finlandiya, tarafsızlık doktrinlerinde devrimsel bir değişikliğe giderek Rusya tehdidine karşı kendilerini güvenli bir örgüte teslim ederken, NATO da uluslararası bir askeri örgüt olarak tarihinin en caydırıcı ve yön verici gücüne kavuştu. Böylece dünya devletlerinin tarihsel geçmişin her aşamasında sıklıkla dile getirdiği“Kazan-Kazan”politikası geleceğe de imzasını taşıyacağını kanıtladı. Bu çalışma; İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreçlerini ve uluslararası konjonktürdeki etkilerini incelerken, gelecekteki dünya düzeninin nasıl şekilleneceğine yönelik uluslararası argümanları da değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The North Atlantic Treaty Organization (NATO), established in 1948, has been an international military organization that has operated and expanded in line with its founding purposes. By prioritizing international peace, NATO has solidified its presence by bringing together the defense and security forces of its member states. The participation of each member country has been crucial for NATO's sustainable policies. Despite having collaborations with NATO, Sweden and Finland, which declared their neutrality due to national policies since the Cold War and did not consider membership, made an unexpected membership request in 2022. This move, though unexpected for NATO, was met with great satisfaction. The intellectual seeds of these membership requests were sown in 2014 with Russia's annexation of Crimea and were brought to fruition in response to Russia's invasion of Ukraine in 2022. Naturally, Sweden and Finland's membership requests mean more to NATO than just an increase in the number of member countries. Through this expansion, NATO has not only acquired the territorial integrity to encircle Russia from the north but also gained the capability to control the Baltic Sea against Russia. Additionally, NATO has strengthened its position concerning the geostrategic situation of the Arctic Region, which has regained importance in discussions about the future of the world due to global warming. Thus, by making a revolutionary change in their neutrality doctrines and entrusting themselves to a secure organization against the Russian threat, Sweden and Finland have contributed to NATO's historical deterrent and guiding power as an international military organization. Consequently, the“Win-Win”policy, frequently mentioned by world states throughout historical stages, has proven that it will also mark the future. This study aims to examine the membership processes of Sweden and Finland to NATO and their effects on the international context, while also evaluating international arguments on how the future world order might be shaped.