The Construction and characterization of high accuracy platinum based thermocouples
Yüksek doğruluklu platin ısılçiftlerin yapım ve kalibrasyonları
- Tez No: 90809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET GÜLEN, DOÇ. DR. SEVİLAY UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termoelektrik, Seebeck etkisi, Isılçift, Sabit nokta kalibrasyonu, Tel- köprü metodu. vı, Thermoelectricity, Seebeck effect, Thermocouple, Fixed-point calibration. Wire-bridge method IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
oz YÜKSEK DOĞRULUKLU PLATİN ISILÇİFTLERIN YAPIM VE KALİBRASYONLARI Kalemci, Murat Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Demet Gülen Yardımcı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Sevilay Uğur Aralık 1999,48 sayfa 1200°C'ye kadar olan yüksek doğruluklu sıcaklık ölçümleri bilim, teknoloji ve endüstri için önemlidir. Yüksek sıcaklıklardaki ölçümler için, çalışması Seebeck prensibine dayalı olan ısılçiftler yaygın olarak kullanılır. Metrolojik kullanım için, yüksek saflık değeri ve kalitesinden dolayı platin bazlı ısılçiftler tercih edilir. Bu çalışmada, UME'de, (Ulusal Metroloji Enstitüsü) hazırlanan S ve R tipi ısılçiftlerin yapım metodu ele alınmıştır. Yapımdan sonra, ısılçiftler sabit noktalarda (kalay, çinko, alüminyum ve gümüş sabit noktalarında) ve altın noktasında tel-köprü metodu kullanılarak kalibre edilmiştir. Sabit noktalarda kalibrasyon metodu bize doğa tarafından belirlenmiş olan bazı değeri kesin fazları kullanmamızı sağlar(yüksek sıcaklıklarda metallerin donma noktası). Bu ancak birincil seviye laboratuarlar tarafından uygulanabilen, kesinliliği en yüksek kalibrasyon metodudur. Sabit nokta ölçümlerinden elde edilen emk (Elektromotor kuvvet) değerleri R ve S tipi için açıklanmış olan evrensel tablonun değerleriyle karşılaştırılmıştır. Isılçift yapımı için izlenen bu çalışma, yüksek metrolojik kaliteyi elde etmek için yeterlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTION AND CHARACTERIZATION OF HIGH ACCURACY PLATINUM BASED THERMOCOUPLES Kalemci, Murat M.S., Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Demet Gülen Co-Supervisor :Assoc. Prof. Dr. Sevilay Uğur December 1999, 48 pages High accuracy measurement of temperature up to 1200°C is an important concept for science, technology and for the industry. For high temperature measurements thermocouples, which depend on the Seebeck principle are widely used. For metrological use, platinum based thermocouples are preferred because of their high purity and quality. These are platinum and platinum/rhodium alloy thermocouples and are called as type S and type R thermocouples because of the difference in the rhodium content. In this study, the construction of S and R type thermocouples at UME (National Metrology Institute of Turkey) will be described. After construction, thermocouples were calibrated at the fixed points (tin, zinc.aluminum and silver) and by wire-bridge method used at the freezing point of gold. The fixed point calibration method enables us to use some certain phases (especially freezing for high temperatures) of metals which are maintained by nature. That is the most accurate type of calibration and used only by primary standard laboratories. Emf (electromotive force) values,which were obtained from fixed point measurement, were compared with the published results of international table values for type S and type R thermocouples. This work followed for construction of these thermocouples are adequate to obtain metrological high quality.