Renal transplant alıcılarında BK ve CMV pozitifliğinin magnezyum düzeyi ile ilişkisi
Association of BK and CMV positivity with magnesium levels in renal transplant recipients
  1. Tez No: 908127
  2. Yazar: MEHMET TURAN BOZMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI BAYRAM BERKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Renal transplant, hipomagnezemi, BKV CMV PCR, Renal transplant, hypomagnesemia, BKV CMV PCR
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Giriş ve Amaç: Renal transplant alıcılarında hipomagnezemi, BK polyomavirus (BKV) ve sitomegalovirus (CMV) enfeksiyonları nakil sonrası görülebilen önemli komplikasyonlardandır. Biz de çalışmamızda Mg düzeyi ile BKV ve CMV pozitifliği arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde 01 Ocak 2000 ile 31 Ocak 2023 tarihleri arasında renal transplantı gerçekleşmiş veya bu tarihler arasında dış merkezlerde nakil olup renal transplant alıcısı olarak nefroloji polikliniğinde en az üç ay süreyle takipli, 18 yaşından büyük 527 (359 erkek,168 kadın) hasta dahil edilmiştir. Hasta verilerinin incelenmesi hasta dosyaları ve ENLİL bilgisayar otomasyon sistemi kullanılarak retrospektif olarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan 527 hastanın 359 (%68,1)'u erkek 168 (%32,9)'i kadındı. Hastaların yaş ortalaması 45.4 +12,1 (22-83) yıl idi. Hastaların 306'sında (%58) hipomagnezemi görüldü. Hipomagnezemi olanlarda BKV PCR pozitif olanların oranında yüzdesel olarak artış olduğu görülse de hipomagnezemi ile BKV PCR pozitifliği arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Hipomagnezemi ile CMV PCR pozitifliği arasında da istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). BKV ve CMV PCR sonrası negatiflikte Mg desteği ile hipomagnezemi arasındaki ilişki incelendiğinde istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Renal transplant alıcılarında her ne kadar BKV ve CMV PCR pozitiflikleri ile hipomagnezemi arasında anlamlı ilişki saptanmasa da yüzde olarak bakıldığında BKV enfeksiyonunun hipomagnezemisi olan hastalarda daha fazla görülmesi böbrek nakli hastalarında enfeksiyondan korunmak için Mg düzeyinin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Hypomagnesemia, BK polyomavirus (BKV) and cytomegalovirus (CMV) infections are important post-transplant complications in renal transplant recipients. In our study, we aimed to investigate the relationship between Mg levels and BKV and CMV positivity. Materials and methods: The study included 527 patients (359 males, 168 females) older than 18 years of age who had undergone renal transplantation at Inönü University Turgut Özal Medical Center between January 1, 2000 and January 31, 2023 or who had received renal transplantation in foreign centers between these dates and were followed up in the nephrology outpatient clinic for at least three months as renal transplant recipients. Patient data were analyzed using patient files and ENLIL computer automation system. Results: Of the 527 patients included in the study, 359 (68.1%) were male and 168 (32.9%) were female. The mean age of the patients was 45.4 +12.1 (22-83) years. Hypomagnesemia was observed in 306 patients (58%). Although there was an increase in the percentage of BKV PCR positive patients in those with hypomagnesemia, there was no statistically significant relationship between hypomagnesemia and BKV PCR positivity (p>0.05). There was no statistically significant relationship between hypomagnesemia and CMV PCR positivity (p>0.05). When the relationship between Mg supplementation and hypomagnesemia in BKV and CMV PCR negativity was analyzed, no statistically significant relationship was found (p>0.05). Conclusion: Although no significant correlation was found between BKV and CMV PCR positivity and hypomagnesemia in renal transplant recipients, the fact that BKV infection is more common in patients with hypomagnesemia suggests that Mg level should be taken into consideration to prevent infection in renal transplant patients.