Deprem yaşayan kadınlarda üreme sağlığını etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of factors affecting reproductive health in women experienced by earthquake
- Tez No: 908135
- Danışmanlar: DOÇ. DİDEM ŞİMŞEK KÜÇÜKKELEPÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Ebelik, Kadın, Üreme Sağlığı, Earthquake, Midwifery, Women's, Reproductive Health
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma deprem yaşayan kadınlarda üreme sağlığı sorunları ve bunları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırma Malatya'nın merkezinde olan Malatya' da bir hastanede yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini kadın doğum polikliniklerine başvuran üreme çağındaki kadınlar oluşturmuştur. Örneklemini ise; evreni bilinen örneklem yöntemi ile belirlenen ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan doğurganlık çağındaki 200 kadın oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Tanımlayıcı Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, standart sapma, ortalama Ki-Kare testi, t testi, lojistik regresyon analizi, McNemar kullanılmıştır. Kadınların yaş ortalaması 30,08 ± 5 (Min=18; Maks=44), kadınların %53'nün il merkezinde yaşadığı, %41'nin üniversite ve üzeri eğitim aldığı, %38'nin aktif olarak çalışmaktadır. Kadınların %80,5'i deprem sonrası sağlık sorunu yaşamıştır, gebelikte %94'ü doktora giderken %6'sı gitmemiştir, kadın doğum uzmanına muayene sayısının ortalaması 9,99 ± 5 (Min=0; Maks=30) olduğu ortaya koyulmuştur. Çalışma sonucunda deprem yaşayan kadınların medeni durum üreme sağlığının bozulma durumunu değiştirdiği belirlenmiştir. Depremde yaralanma durumu üreme sağlığı sorunu yaşama oranını ve deprem sonrası sağlık sorunu yaşayan kadınlarda üreme sağlığının bozulma oranı fazladır. Deprem sonrası gebelik yaşayan kadınlarda üreme sağlığının bozulma durumu artmıştır. Deprem sonrası metroraji olan kadınlarda üreme sağlığı sorunu yaşama oranların da fark vardır. Deprem sonrası sağlık sorunu yaşayan kadınların üreme sağlığının bozulma olasılığı, sağlık sorunu yaşamayan kadınlara göre yaklaşık 10,6 kat daha fazladır. Aynı şekilde adet düzensizliği yaşayan kadınların üreme sağlığının bozulma olasılığı, adet düzeni değişmeyen kadınlara göre yaklaşık 4,8 kat fazladır. Sonuç olarak araştırmamızda deprem yaşayan kadınların üreme sağlığı ve etkileyen faktörler araştırılmış; medeni durum, yaralanma durumu, deprem sonrası sağlık sorunu yaşamış olmak, gebelik durumu, gebelikte uzmana gitme sayısı, deprem öncesi cinsel yolla bulaşan hastalığın var olması, deprem sonrası iç çamaşırı değişim sıklığı, gibi birçok faktörün üreme sağlığını etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was created to determine the reproductive health problems of the relationships that experienced the earthquake and their thoughts. The research was conducted in Malatya, the center of Malatya. The universe of the research was formed by the women who were transferred to the gynecology and obstetrics clinics. The sample was formed by 200 women who were recorded with the known methods of the universe and met the criteria for fertility. The data of the research was collected using the Descriptive Information Form. Frequency, percentage, standard deviation, mean Chi-Square test, t test, logistic regression analysis, McNemar were used in the evaluation of the data. The age of the women was 30.08 ± 5 (Min=18; Max=44), 53% of the women lived in the province, 41% received university and education, and 38% were actively working. 80.5% of women experienced health problems after the earthquake, 94% of fertility went to the doctor while 6% did not, it was revealed that the gynecologist was not examined 9.99 ± 5 (Min=0; Max=30). As a result of the study, it was determined that the marital status and reproductive health of women who experienced the earthquake were not impaired and were changed.Injury in an earthquake is a higher risk of experiencing reproductive health problems, and the rate of reproductive health deterioration is higher in women who have health problems after an earthquake. The rate of reproductive health deterioration is higher in women who have pregnancies after an earthquake. There is also a difference in the rate of reproductive health problems in women who have metrorrhagia after an earthquake. The probability of reproductive health deterioration in women who have health problems after an earthquake is approximately 10.6 times higher than in women who do not have health problems. Similarly, the probability of reproductive health deterioration in women who have irregular menstrual periods is approximately 4.8 times higher than in women whose menstrual periods do not change. As a result, our research investigated the reproductive health of women who experienced an earthquake and the factors that affect it; it was found that many factors such as marital status, injury status, having had health problems after an earthquake, pregnancy status, the number of visits to a specialist during pregnancy, the presence of a sexually transmitted disease before the earthquake, and the frequency of changing underwear after an earthquake affect reproductive health.