Merkezimizde renal transplantasyon hastalarda idrar yolu enfeksiyonunun böbrek sağkalımı üzerine etkisi
The effect of urinary tract infection on kidney survival in renal transplantation patients in our center
  1. Tez No: 908141
  2. Yazar: MUSA MERT AĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Renal transplantasyon, İdrar yolu enfeksiyonu, Kidney transplantation, Urinary tract infection
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Çalışmamız, Ocak 2010'dan Aralık 2023'e kadar gerçekleştirilen nakilleri kapsayan, merkezimizdeki 345 renal transplantasyon alıcısından elde edilen titizlikle derlenmiş bir veri setini kullanmıştır. Bu çalışma renal transplantasyon alıcılarında glomerüler filtrasyon hızı (GFR) değişikliklerini etkileyen faktörleri kapsamlı bir şekilde analiz etmekte ve özellikle idrar yolu enfeksiyonlarının (İYE) etkisine odaklanmaktadır. Bulgular, İYE'lerin, yaşın, cinsiyetin, vücut kitle indeksinin (BMI) ve immünosüpresif rejimlerin GFR sonuçlarını belirlemede önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Çalışma, İYE'lerin GFR'de önemli bir düşüşle ilişkili olduğunu doğrulamakta ve özellikle bu enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olan yaşlı alıcılarda dikkatli izleme ve proaktif yönetimin gerekliliğini vurgulamaktadır. Yaş, GFR düşüşünün önemli bir belirleyicisi olarak tanımlanmış olup, yaşlı hastaların böbrek fonksiyonundaki yaşa bağlı fizyolojik değişiklikler nedeniyle daha yüksek greft disfonksiyonu riski taşıdığı belirtilmektedir. Cinsiyet farklılıkları da gözlemlenmiş olup, erkeklerde kadınlara kıyasla daha belirgin bir GFR düşüşü yaşandığı görülmüştür. Bu durum, kadınlarda östrojenin koruyucu etkileri gibi biyolojik farklılıklara bağlanabilir. Ayrıca, BMI'nin önemli bir öngörücü olarak ortaya çıkması, yüksek BMI'nin GFR'deki daha büyük düşüşlerle ilişkilendirilmesiyle obezitenin böbrek sonuçları üzerindeki olumsuz etkisini vurgulamaktadır. Çalışma, ayrıca, kişiselleştirilmiş immünosüpresif tedavinin önemini vurgulamakta ve takrolimus bazlı rejimlerin siklosporin bazlı rejimlere göre daha iyi GFR sonuçları sağladığını göstermektedir. Bu bulgular, renal transplantasyon alıcılarında uzun vadeli böbrek sonuçlarını optimize etmek için kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının ve risk altındaki popülasyonların dikkatli izlenmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study utilized a meticulously compiled dataset obtained from 345 kidney transplant recipients at our center, covering renal transplants performed from January 2010 to December 2023.This study provides a comprehensive analysis of factors affecting glomerular filtration rate (GFR) changes in kidney transplant recipients, with a focus on the impact of urinary tract infections (UTIs). The findings highlight the significant role of UTIs, age, gender, body mass index (BMI), and immunosuppressive regimens in determining GFR outcomes. The study confirms that UTIs are associated with a significant decline in GFR, emphasizing the need for vigilant monitoring and proactive management, especially in older recipients who are more vulnerable to these infections. Age has been identified as a critical determinant of GFR decline, with older patients showing a higher risk of graft dysfunction due to age-related physiological changes in renal function. Gender differences were also observed, with males experiencing a more pronounced decline in GFR compared to females. This may be attributed to biological differences such as the protective effects of estrogen in females. Additionally, BMI emerged as an important predictor, with higher BMI linked to greater declines in GFR, highlighting the adverse impact of obesity on renal outcomes. The study further underscores the importance of personalized immunosuppressive therapy, showing that patients on tacrolimus-based regimens had better GFR outcomes than those on cyclosporine, though the latter is associated with a lower risk of nephrotoxicity. These findings suggest that targeted strategies, such as tailored immunosuppressive regimens and careful monitoring of at-risk populations, are crucial for optimizing long-term renal outcomes in kidney transplant recipients.