Fâtih Sultan Mehmed Hân'ın (Avnî) Dîvânı bağlamında tasavvufî görüşleri
The sufi perspectives in the context of Sultan Mehmed the Conqueror's (Avnî) Divan
- Tez No: 908200
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT OKUDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Fatih Sultan Mehmed, Avnî Divanı, Sufism, Fatih Sultan Mehmed, Avnî's Divan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Fatih Sultan Mehmed Divanı'nda yer alan tasavvufî unsurlar incelenerek şairin manevi düşünce dünyası anlaşılmaya çalışılmıştır. Avnî mahlasıyla yazdığı şiirlerdeki derin semboller ve metaforlar üzerinden tasavvufî anlayışı değerlendirilmiştir. Fenâ, bekâ, vahdet, seyr u sülûk, zâhid, zühd, ittisâl ve şevk gibi temel kavramlar, klasik tasavvuf eserleri ve sözlükler ışığında ele alınmış, beyitlerdeki işlenişi ve şairin maneviyatını yansıtan yönleri ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir. Tasavvufun amel boyutunu ele alan tahalluk ve hakikatlerin tecrübesine dayalı bir idrak süreci olan tahakkuk boyutları çerçevesinde beyitler incelenerek şairin manevi arayışının izleri sürülmüştür. Kullanılan imgelerin ve sembollerin derin anlamları çözülerek şairin edebî üslubuyla nasıl bir tasavvufî perspektif sunduğu ortaya konulmuştur. Fatih Sultan Mehmed'in, Divan edebiyatının simgesel dilini kullanarak tasavvufî fikirlerini ne şekilde ifade ettiği yorumlanmıştır. Sonuç olarak, Divan'daki manevi unsurların estetik ve düşünsel katkıları belirlenmiş, Fatih Sultan Mehmed'in tasavvufî görüşleri derinlikli bir şekilde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Sufi elements in Fatih Sultan Mehmed's Divan have been examined to understand the poet's spiritual worldview. The mystical concepts reflected in the poems he wrote under the pseudonym Avnî have been analyzed through the deep symbols and metaphors employed. Fundamental concepts such as fanā (annihilation of the self), baqā (subsistence), waḥdat (unity), sayr-u sulūk (spiritual journey), zāhid (ascetic), zuhd (asceticism), ittiṣāl (union), and shawq (yearning) have been studied in light of classical Sufi texts and dictionaries. The treatment of these concepts in the verses and their reflections of the poet's spirituality have been meticulously analyzed. Within the framework of tahalluq—which represents the adoption of moral virtues—and tahaqquq—an experiential realization of truths—the verses have been scrutinized to trace the poet's spiritual quest. By deciphering the deeper meanings of the images and symbols used, the study reveals the mystical perspective presented through the poet's literary style. Moreover, the manner in which Fatih Sultan Mehmed employed the symbolic language of classical Ottoman poetry to articulate his Sufi ideas has been interpreted. Ultimately, the analysis identifies the aesthetic and intellectual contributions of the mystical elements in the Divan and offers an in-depth exploration of Fatih Sultan Mehmed's Sufi views.