A comparison of the settlement and adaptation of Somali refugees in Ethiopia and the United Kingdom with special attention to females
Etiyopya ve Birleşik Krallık'ta Somalili mültecilerin yerleşimi ve adaptasyon kadınlara özel bir dikkatle karşılaştırılması
- Tez No: 908245
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ TUTKU AYDIN BEZİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Somalili Mülteciler, kadın mülteciler, mültecilerin yerleştirilmesi, adaptasyon, Etiyopya, Birleşik Krallık, Somali refugees, settlement, adaptation, female refugees, Ethiopia
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, 1991'den bu yana Etiyopya ve Birleşik Krallık'taki Somalili mültecilerin yerleşim ve adaptasyonunu araştırmayı amaçlamaktadır. Her iki ülkedeki Somalili mültecilerin karşılaştırmalı ve tarihsel vaka çalışmaları aracılığıyla, zayıf yerleşim uygulamalarının ve yetersiz adaptasyon düzeyinin nedenlerini araştırıyoruz. Etiyopya açık sınırlar ve birçok mültecinin yerleştirilmesi konusunda şefkatli bir politika izlerken, Etiyopya devletinin ekonomik ve yasal-politik sınırlamaları çoğunlukla mültecilerin uzun süreli olarak uyum sağlayamamasını açıklamaktadır. Etiyopya'da uzun süre kalmalarına rağmen, mültecilerin kamplarda yaşamaları, sosyal dışlanma ve yerel kültür ve ekonomilere entegre olamamaları nedeniyle yerleşmekte ve uyum sağlamakta zorlandıklarını iddia ediyoruz. Karşılaştırmalı olarak, Birleşik Krallık'ta yeniden yerleştirilen ve“yasal”mülteciler“teme hayatta kalma ”sorunlarından muzdarip değiller ve eğitim ve istihdama ulaşabiliyorlar. Ancak yükselen Yeni Sağ, ırkçı ve göçmen karşıtı hareketler, güvensizlik ve ayrımcılık durumu yaratarak adaptasyonlarını ciddi şekilde sınırlamaktadır. Ancak İngiliz devleti, aslında savaştan ve yoksulluktan kaçan mülteciler olan“yasadışı”veya“düzensiz göçmenlerin”daha büyük bir bölümünü yerleştirmeyi zaten hedeflememektedir. Bu tez, en az entegre olan ve şiddet, aile parçalanması ve sosyal normlar nedeniyle göç ve yerleşim sürecinde önemli maliyetlere maruz kalan kadın mültecilere ve onların güvenliğini, üreme sağlığını önceliklendiren toplumsal cinsiyete özgü politikaların yokluğuna özel olarak odaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the settlement and adaptation of Somali refugees in Ethiopia and the UK since 1991. Through comparative and historical case studies of Somali refugees in both countries, we investigate the reasons for insufficient levels of integration and the reasons for poor adaptation. We argue that refugees in Ethiopia cannot settle and adapt despite long periods of stay in the country due to their living in camps, being excluded from society, and inability to integrate into local societies and economies. While Ethiopia follows a compassionate policy of open- borders and settlement of a large number of refugees, the economic and legal-political limitations of the Ethiopian state mostly account for the protracted non-integration of refugees. Comparatively, re-settled and“legal”refugees in the UK do not suffer from“bare life”issues and can reach education and employment, though their adaptation is severely limited by feelings of insecurity and discrimination due to raising New Right, racist, and anti-immigrant movements. However, the UK does not even aim to settle a larger portion of“illegal”or“irregular migrants,”which are also in fact refugees escaping war and poverty. The thesis pays special attention to female refugees, who are the least integrated and who suffer incredible costs in the process of migration and settlement due to violence, breakdown of families and social norms, and lack of gendered policies to pay special care for their security, reproductive health, and dignity.