A policy design for deployment and diffusion of precision farming in Türkiye
Türkiye'de hassas tarımın yaygınlaştırılması ve uygulanmasına yönelik politika tasarımı
- Tez No: 908258
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEOMAN PAMUKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Tarım 4.0, Akıllı Tarım, Hassas Tarım, Teknolojik Yenilik Sistemi, Otomatik Dümenleme, Agriculture 4.0, Smart Farming, Precision Farming, Technological Innovation System, Autoguidance
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'de tarımsal faaliyetlerde, hassas tarım teknolojilerinin kullanımı ve yayılımını araştırmak, mevcutta karşılaşılan sorunlar ve engelleri ortaya koyarak, bu engelleri ortadan kaldıracak, yayılım ve kullanımı artıracak politika önerilerinde bulunmaktır. Öncelikli olarak Tarım 4.0, akıllı tarım ve hassas tarım kavramları ve bunların kapsamları ortaya konmaya çalışılmıştır. Var olan hassas tarım teknolojilerinden, otomatik dümenleme temel olarak alınmış ve bu teknolojilerin yayılım ve kullanımının arkasındaki dinamikler, Teknolojik Yenilik Sistemi yaklaşımına göre incelenmiştir. Bu süreçte fonksiyon bazlı Hekkert Modeli temel alınmış ve fonksiyonlar hassas tarım teknolojilerine göre yeniden tasarlanmış ve detaylandırılmıştır. Farklı meslek gruplarından katılımcılar ile yürütülen kalitatif araştırmalardan çıkan bulgular analiz edilerek, hassas tarım teknolojilerinin Türkiye'deki durumu, yayılımı ve kullanımını etkileyen temel faktörler, farklı sektörlerden kullanıcıların bu teknolojilerle olan ilişkileri, beklentileri ve bu teknolojilerin olası faydaları ortaya konmuştur. Ayrıca, Türkiye'nin bu konuda, Avrupa, Amerika gibi gelişmiş ülkelerle olan farkı da incelenmiştir. Son olarak, çeşitli politika önerileri getirilerek, bunlar arasında uygulama esnasında talep yönlü politikalara öncelik verilmesi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to investigate the adoption and diffusion of precision farming technologies in agricultural activities in Türkiye. By identifying the current challenges and impediments, the study aims to propose policies that will eliminate these barriers and enhance the diffusion and adoption of these technologies. Initially, the concepts of Agriculture 4.0, smart farming, and precision farming, along with their scopes, are discussed. Among the existing precision farming technologies, autoguidance is taken as the main focus. The dynamics behind the diffusion and adoption of these technologies are examined using the Technological Innovation System approach. In this thesis, the function based Hekkert Model is used, with the functions being customized and detailed according to precision farming technologies. By analysing the findings from qualitative research conducted with participants from different professional groups, the study reveals the key factors affecting the status, diffusion, and adoption of precision farming technologies in Türkiye. It also explores the interactions between these technologies and users from various sectors, their expectations, and the potential benefits of these technologies. Furthermore, the study examines the gap between Türkiye and developed countries like those in Europe and the United States in this regard. Finally, several policy recommendations are presented, with a discussion emphasizing the priority of demand-side policies during the implementation phase.