Sosyal bilgiler öğretmenlerinin teknoloji öz-yeterlik inançlarının incelenmesi (Mersin ili örneği)
Investigation of technology self-efficacy beliefs of social studies teachers (The case of Mersin province)
- Tez No: 908305
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretmenleri, Teknoloji, Öz-Yeterlik İnancı, Social Studies Teachers, Technology, Self-Efficacy Beliefs
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırmada sosyal bilgiler öğretmenlerinin teknoloji öz-yeterlik inanç düzeylerini belirlemek amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nicel araştırma yaklaşımı benimsenmiş olup tarama modeli desen olarak tercih edilmiştir. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Mersin ilindeki ortaokullarda görev yapan sosyal bilgiler öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Mersin ilindeki sosyal bilgiler öğretmenleri arasından oransız küme örneklemi yöntemi ile belirlenen 250 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Sosyal Bilgiler Öğretiminde Teknoloji Kullanımı Öz-Yeterlik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin normal dağılım göstermesinden dolayı betimsel istatistiki yöntemlerin yanında çıkarımsal istatistiki yöntemlerden Bağımsız Örneklemler t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi yapılmıştır. Araştırmada sosyal bilgiler öğretmenlerinin teknoloji öz-yeterlik inanç düzeylerinin yüksek çıktığı belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada sosyal bilgiler öğretmenlerinin teknoloji öz-yeterlik inanç düzeyleri cinsiyet değişkenine göre erkekler, medeni durum değişkenine göre bekâr öğretmenler, eğitim durumu değişkenine göre lisansüstü eğitim mezunu öğretmenler lehine anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Bunun yanında araştırmada sosyal bilgiler öğretmenlerinin teknoloji öz-yeterlik inanç düzeyleri yaş ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the technology self-efficacy belief levels of social studies teachers. For this purpose, a quantitative research approach was adopted in the study and the scanning model was preferred as the design. The popülation of the study consists of social studies teachers working in secondary schools in Mersin province in the 2023-2024 academic year. The sample of the study consists of 250 social studies teachers selected from among the social studies teachers in Mersin province by the disproportionate cluster sampling method.“Personal Information Form”and“Self-Efficacy Scale for Use of Technology in Social Studies Teaching”were used as data collection tools in the study. Since the data collected in the study showed a normal distribution, in addition to descriptive statistical methods, Independent Samples t-Test and One-Way Analysis of Variance were used. In the study, it was determined that the technology self-efficacy belief levels of social studies teachers were high. In addition, it was determined that the technology self-efficacy belief levels of social studies teachers showed a significant difference in favor of males according to the gender variable, single teachers according to the marital status variable, and postgraduate teachers according to the education status variable. In addition, it was determined that the technology self-efficacy belief levels of social studies teachers showed a significant difference according to the age and professional seniority variables.