Topkapı Sarayı Müzesi H. 762 numaralı 'Hamse-i Nizâmi' minyatürlerinin çözümlemeleri
Topkapi Palace Museum H. 762 numbered Hamse-i Nizâmi analysis of miniatures
- Tez No: 908321
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİYE HİLAL ARPACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Minyatür, Nizami Hamsesi, Nizamî-i Gencevi, Tebriz, Şiraz, Miniature, Nizami Khamsa, Nizami Ganjavi, Tabriz, Shiraz
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu çalışmada incelenen yazma, Topkapı Sarayı Müze Kütüphanesi Hazine 762 numaraya kayıtlıdır. XV. yüzyıl ve XVI. yüzyılın başlarında hazırlandığı düşünülen yazma, 1476-1512 yılları arasında Abdurrahim el- Ya'kûbî tarafından Tebriz'de istinsah edilmiş olup, hattatı Abdurrahim b. Abdurrahman (Enisi)'dir. Topkapı Sarayı Müze Kütüphanesi Hazine 762 numaralı, Akkoyunlu Türkmenleri ve Safavî devrinde Tebriz'de hazırlanan Nizami Hamsesi'nin minyatürleri incelenmiştir. Eserdeki minyatürlerin üslup özelliklerini araştırmadan önce, döneminin minyatür sanatının incelenmesi bakımından XV. yüzyıl Karakoyunlu ve Akkoyunlu Türkmenlerinin, minyatür sanatı özellikleri ile XVI. yüzyıl Safavî minyatür sanatı ele alınmıştır. Yazmada tamamlanmamış olan v. 82b minyatürü, dijital ortamda tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The manuscript examined in this study is registered under number 762 in the Treasury section of the Topkapı Palace Museum Library. It is believed to have been prepared in the late 15th century and early 16th century. The manuscript was copied by Abdurrahim el-Ya'kûbî in Tabriz between 1476 and 1512, and the calligrapher is Abdurrahim b. Abdurrahman (Enisi). The miniatures of the Nizami Khamsa, registered under number 762 in the Treasury section of the Topkapı Palace Museum Library, prepared in Tabriz during the Aq Qoyunlu Turkmen and Safavid periods, have been examined. Before investigating the stylistic features of the miniatures in the work, the miniature art characteristics of the 15th-century Kara Koyunlu and Aq Qoyunlu Turkmen, as well as the 16th-century Safavid miniature art, have been considered for the study of the miniature art of the period. The unfinished miniature on folio 82b in the manuscript has been completed digitally.