Analitik hiyerarşi prosesi yaklaşımı kullanılarak mobilya sektöründe pazar bölümlendirme ve İç Anadolu Bölgesinden hedef pazar seçimi
Market segmentation in the furniture industry and target market selection from the Central Anatolia Region using the analytical hierarchy process approach'
- Tez No: 908348
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hedef Pazar, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Mobilya Sektörü, Target Market, Analytical Hierarchy Process, Furniture Industry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, teknolojik gelişmeler ve değişen tüketici talepleri ile şekillenen rekabet ortamında mobilya sektöründe etkin bir pazarlama stratejisi geliştirilmesinin önemine odaklanılmıştır. Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren mobilya üreticileri için pazar bölümlendirme ve hedef pazarın belirlenmesi sürecini, Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) metodolojisi kullanarak ele aldığımız bu tez çalışmasında söz konusu metodoloji, çok kriterli karar verme süreçlerinde sistematik bir değerlendirme yapılmasını sağlayarak, işletmelerin pazarlama kararlarını daha objektif ve bilimsel bir temele oturtmalarına olanak tanımaktadır. Bu çalışmanın amacı, bölgedeki mobilya işletmelerinin hedef kitlelerini daha doğru ve tutarlı biçimde belirleyerek, rekabet üstünlüğü kazanmalarını ve pazar paylarını artırmalarını sağlamada objektif bir yön sağlamaktır. Bu süreçte tüketici davranış analizleri ve detaylı piyasa araştırmalarına başvurularak, potansiyel müşteri segmentleri tespit edilmiş ve bu segmentlere yönelik özelleştirilmiş pazarlama stratejileri geliştirilmiştir. Ayrıca sektördeki dinamikler ve tüketici tercihlerinin yanı sıra, ekonomik koşullar ve teknolojik yenilikler gibi dışsal faktörlerin analizi de bu çalışmanın kapsamına dahil edilmiştir. Mevcut çalışmamızın bir diğer önemli yönü ise, İç Anadolu Bölgesi'nde mobilya üretimi yapan işletmelerin, hızla değişen pazar koşullarına nasıl uyum sağlayabilecekleri ve bu uyum sürecinde karşılaşabilecekleri zorluklara çözüm üretebilecek stratejik yönlendirmeler sunmasıdır. Bu yönlendirmeler, bölgesel ekonomiye önemli katkılar sağlama potansiyeline sahip olup, aynı zamanda sektörel pratiğe de önemli ölçüde fayda sunmayı hedeflemektedir. Yapılan analizler sonucunda kriterlerin etki dağılımları incelendiğinde en yüksek etkinin evlilik sayıları oranında olduğu tespit edilmiştir. Evlilik sayılarını sırasıyla nüfus yoğunluğu, nüfus artış oranı, nüfus büyüklüğü ve gelir düzeyi takip etmektedir. En düşük etkinin ise ilde mobilya sektöründe çalışan sayısı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the importance of developing an effective marketing strategy in the furniture industry that is a competitive environment shaped by technological developments and changing consumer demands. In this thesis study, we discussed the market segmentation and target market determination process, especially for furniture manufacturers operating in the Central Anatolia Region, using the Analytical Hierarchy Process (AHP) methodology. This methodology enables a systematic evaluation in multi-criteria decision-making processes and helps businesses make marketing decisions. It allows them to base their research on a more objective and scientific basis. The aim of this study is to provide an objective direction for furniture businesses in the region to gain competitive advantage and increase their market shares by determining their target audiences more accurately and consistently. In this process, potential customer segments were identified by using consumer behavior analysis and detailed market research and customized marketing strategies were developed for these segments. In addition, the analysis of external factors such as economic conditions and technological innovations, as well as industry dynamics and consumer preferences, are also included in the scope of this study. Another important aspect of our current study is that it offers strategic guidance on how furniture production businesses in the Central Anatolia Region can adapt to rapidly changing market conditions and find solutions to the difficulties they may encounter in this adaptation process. These directions have the potential to make significant contributions to the regional economy and also aim to provide significant benefits to sectoral practice. As a result of the analyses, it was determined that the highest impact was on the number of marriages. The number of marriages is followed by population density, population growth rate, population size and income level, respectively. It was determined that the lowest impact was on the number of employees working in the furniture sector in the province.