2017-2022 yılları arasında kliniğimizde yapılan konizasyon operasyonlarının retrospektif değerlendirmesi
Conducted in our clinic between 2017-2022 of conization operations retrospective evaluation
- Tez No: 908347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU İNCİ COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: HPV, Jinekoloji, Kanser, Serviks, Vajina, Cancer, Cervix, Gynaecology, HPV, Vagina
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: İnsanlık tarihi boyunca kanser, insan sağlığını tehdit etmekte olan tehlikeli hastalıklardan birisi olarak var olmuştur ve bu doğrultuda mücadeleler verilmiştir. Kanserin kendi içerisinde birçok türü bulunmaktadır. Çalışmamız kapsamında konu olan jinekolojik kanserler ise kadınlarda yaygın bir şekilde görülmektedir. Jinekolojik kanserlerin kapsamında over, vulva, vajina, tuba, endometrium ve serviks kanserleri yer almaktadır. Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) verilerine göre dünya çapında en sık görülen dördüncü kanser türü olan serviks kanseri ise çalışmanın temel konusudur. Gerçekleştirilen bu çalışma kapsamında 2017 ila 2022 yılları aralığında kliniğimizde gerçekleştirilen konizasyon operasyonları ve nihai patolojileri sonrasında, hasta takiplerinde görülen retrospektif analizlerinin incelemeye alınması amaçlanmıştır. Söz konusu amaç doğrultusunda çalışmanın ikinci bölümünde serviks kanseri anatomisi, embriyolojisi, epidemiyolojisi bakımından tanıtılmıştır. Daha sonra serviks kanserinin meydana gelmesinde etkili olan risk faktörleri detaylı bir şekilde aktarılmıştır. Bu hususta en önemli faktör olan HPV detaylı bir şekilde konu edinilmiştir. Kanserin tanılanmasında kullanıma alınan yöntemler ve tedavi süreci de aktarılarak hastalık ile ilgili geniş çaplı bir kavramsal çerçeve sunulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise ilgili analizler gerçekleştirilmiştir. Materyal ve metot: Çalışma, gözlemsel, retrospektif bir kohort çalışmasıdır. 2017- 2022 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Tıbbi Patoloji Laboratuvarına başvuran 18 yaşın üzerinde 92 kadın hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Bu hastaların patoloji ve takiplerindeki son poliklinik kontrolleri incelenmiştir. Verilerin analizde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaşları 23 ila 69 arasında değişmektedir. Hastaların yaşlarının ortalaması ise 42,58±10,2'dir. Hastaların PAPS değişkeni incelendiğinde 27 (34%) NORMAL, 16 (20%) LGSIL, 13 (16%) HGSIL, 17 (22%) ASCUS, 5(5,4%) ASC-H ve 1(1,1%) HGSIL ASC olduğu görülmektedir. Sonuç: Çalışmadan elde edilen veriler sonucunda hastaların yaşları ile patoloji sonuçları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Throughout human history, cancer has existed as one of the dangerous diseases that threaten human health and struggles have been fought in this direction. Cancer has many types within itself. Gynaecological cancers, which are the subject of our study, are commonly seen in women. Gynaecological cancers include ovarian, vulva, vagina, tuba, endometrium and cervix cancers. Cervical cancer, which is the fourth most common type of cancer worldwide according to Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) data, is the main subject of the study. Within the scope of this study, it is aimed to examine the prognosis analyses seen in patient follow-ups after conisation operations and final pathologies performed in our clinic between 2017 and 2022. In the second part of the study, cervical cancer was introduced in terms of anatomy, embryology and epidemiology. Then, the risk factors that are effective in the occurrence of cervical cancer were explained in detail. HPV, which is the most important factor in this regard, is discussed in detail. The methods used in the diagnosis of cancer and the treatment process are also presented and a broad conceptual framework of the disease is presented. In the third part of the study, the relevant analyses were carried out. Material and Method: The study is an observational, retrospective cohort study. Between 2017 and 2022, 92 female patients over 18 years of age who applied to Inonu University Turgut Özal Medical Centre Medical Pathology Laboratory were retrospectively examined. The pathology and the last outpatient clinic controls of these patients were analysed. SPSS 22.0 package programme was used for data analysis. Results: The ages of the patients included in the study ranged from 23 to 69 years. The average age of the patients is 42.58±10.2. When the PAPS variable of the patients was examined, 27 (34%) were NORMAL, 16 (20%) were LGSIL, 13 (16%) were HGSIL, 17 (22%) were ASCUS, 5(5.4%) were ASC-H and 1(1.1%) were. It appears to be HGSIL ASC. Conclusion: As a result of the data obtained from the study, no significant relationship was found between the ages of the patients and the pathology results.