Patella morfolojisinin total diz protezinin sonuçlarına etkisi
Effect of patella morphology on the results of total knee arthroplasty
  1. Tez No: 908375
  2. Yazar: ALİRIZA ALTUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK KESER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Patellofemoral eklem, patellar morfoloji, patellar tilt açısı, Patellofemoral joint, patellar morphology, patellar tilt angle
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş: Ortalama yaşam süresinin artmasıyla total diz artroplastisi (TDA) uygulamaları artış göstermektedir. Artroplastinin komplikasyonları içinde patellofemoral sorunlar ilk sıraları almaktadır. Patellar morfolojinin, TDA sonrası patellofemoral eklem üzerindeki etkisi ve ağrıya sebep olup olmadığı çalışmamızın temel amacını oluşturmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kliniğimizde son 10 yılda yapılan arka çapraz bağ kesen tip protez uygulanan TDA hastaları üzerinde planlandı. Hastaların hiçbirinde patellar komponent uygulanmadı. TDA yapılan 25 hastanın 35 dizi; preoperatif BT ve MR görüntüleri, postoperatif Merchant grafileri ile değerlendirildi. Patellalar morfolojik olarak Wiberg sınıflandırmasına göre tip 1 (Grup 1), tip 2 (Grup 2) ve tip 3 (Grup 3) gruplarına ayrıldı. Patellar uyum açıları (PUA), patellar tilt açıları (PTA) ve sulkus açıları (SA) ölçüldü. Hastaların klinik, fonksiyonel ve radyolojik sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Hastalar Wiberg sınıflamasına göre; %23 tip 1 (n = 8), %54 tip 2 (n = 19), %23 tip 3 (n = 8) morfolojiye sahipti. Gruplar arasında preoperatif ve postoperatif SA, PTA ve PUA değerleri karşılaştırıldığında; grup 1 ve grup 2'de PTA'nın azaldığı görüldü. Grupların SA değerleri karşılaştırıldığında preoperatif grup 3'te diğer gruplardan daha yüksek olduğu görüldü. Grupların klinik skorları ve postoperatif takip süreleri arasında fark saptanmadı. Sonuçlar: Hastaların preoperatif grafilerinde patellofemoral instabilite ve dizilim bozukluğu yoktu. Tüm gruplarda yapılan artroplastide patellanın femoral komponent trokleası ile uyumlu olduğu görüldü. Tip 1 ve tip 2'de postoperatif PTA'da azalmanın nedeni olarak SA'nın artması olduğunu düşünmekteyiz. Her üç grupta da hastaların klinik skorları ve memnuniyet düzeyleri arasında fark bulunmadı. Patellar komponent değiştirilmeden yapılan diz artroplastisinde patellofemoral uyumun sağlanmasını intraoperatif no-thumb testinin yapılması ve medial parapatellar retinakulumun patella redükte pozisyonda diz eklemi 30° fleksiyonda dikilmesiyle sağlanan yumuşak doku dengesi sayesinde olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Total knee arthroplasty (TKA) applications are increasing with the increase in life expectancy. Among the complications of arthroplasty, patellofemoral problems take the first place. The main aim of our study is to determine the effect of patellar morphology on the patellofemoral joint and whether it causes pain after TKA. Materials and methods: The study was planned on TKA patients with posterior cruciate ligament cutting type prosthesis performed in our clinic in the last 10 years. No patellar component was applied in any of the patients. Thirty-five knees of 25 patients who underwent TKA were evaluated with preoperative CT and MR images and postoperative Merchant radiographs. Patellae were morphologically divided into type 1 (Group 1), type 2 (Group 2) and type 3 (Group 3) groups according to Wiberg classification. Patellar congruence angles (PCA), patellar tilt angles (PTA) and sulcus angles (SA) were measured. Clinical, functional and radiologic results were evaluated. Results: According to Wiberg classification, 23% had type 1 (n = 8), 54% type 2 (n = 19), 23% type 3 (n = 8) morphology. When preoperative and postoperative SA, PTA, and PCA values were compared between the groups, PTA decreased in group 1 and group 2. When the SA values of the groups were compared, preoperative SA was higher in group 3 than in the other groups. There was no difference between the clinical scores and postoperative follow-up times of the groups. Conclusions: Arthroplasty in all groups showed that the patella was compatible with the trochlea of the femoral component. We think that the reason for the decrease in postoperative PTA in type 1 and type 2 is the increase in SA. There was no difference between the clinical scores and satisfaction levels of the patients in all three groups. We believe that patellofemoral congruence in knee arthroplasty without patellar component replacement is achieved by performing the intraoperative no-thumb test and soft tissue balance achieved by suturing the medial parapatellar retinaculum with the patella in the reduced position and the knee joint in 30° flexion.