Atorvastatinin erkek reproduktif sistem hücre dizilerinde toksisitesinin değerlendirilmesi
Atorvastatin in male reproductive system cell lines assessment of toxicity
- Tez No: 908428
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ATLI EKLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
- Anahtar Kelimeler: Atorvastatin, TM3 Leydig hücreleri, TM4 Sertoli hücreleri, MTT testi, Atorvastatin, TM3 Leydig cells, TM4 Sertoli cells, MTT test
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Erkek üreme sisteminin işlevi, erkek üreme fonksiyonunu sürdüren testosteron gibi androjenler üretmek ve spermatogenezi teşvik ederek döllenme için dişi üreme sistemine taşınmasını sağlamaktır. Erkek üreme sisteminin fonksiyonel hücreleri, testislerde bulunan Leydig ve Sertoli hücrelerinden oluşmaktadır. Bir statin türevi olan atorvastatin; HMG-KoA redüktaz enzimi inhibitörüdür. Karaciğerdeki kolesterol sentezini HMG-KoA'nın mevalonata dönüşmesini engelleyerek azaltmaktadır. Bilimsel ve tıbbi literatürde; hiperkolesterolemi hastalığına sahip erkeklerde statin tedavisinin, steroid düzeylerinde ve sperm sayıları üzerindeki etkileri; popülasyona, doza ve komorbiditeye bağlı olarak fazlasıyla değişkendir. Bu tez çalışması kapsamında, TM3 Leydig ve TM4 Sertoli hücre hatları üzerine doza bağımlı hücre canlılığı MTT deneyiyle test edilmiştir. Atorvastatin kalsiyumun her bir konsantrasyonu için % inhibisyon değerleri hesaplanmış ve bu konsantrasyonlardan hareketle inhibitör konsantrasyon 50 belirlenmiştir. Sonuç olarak; atorvastatinin, MTT testinde TM3 Leydig ve TM4 Sertoli hücrelerine uygulanan farklı konsantrasyonlarında hücre canlılığını önemli ölçüde azalttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The function of the male reproductive system is to produce androgens, such as testosterone that maintain male reproductive function and promote spermatogenesis, allowing them to be transported to the female reproductive system for fertilization. Functional cells of the male reproductive system consist of Leydig and Sertoli cells located in the testicles. Atorvastatin, a statin derivative; it is an HMG-CoA reductase enzyme inhibitor. It reduces cholesterol synthesis in the liver by preventing the conversion of HMG-CoA to mevalonate. In scientific and medical literature; effects of statin therapy on steroid levels and sperm counts in men with hypercholesterolemia; it is highly variable depending on population, dose, and comorbidities. Within the scope of this thesis study, dose-dependent cell viability was tested with MTT assay on TM3 Leydig and TM4 Sertoli cell lines. % inhibition values were calculated for each concentration of atorvastatin calcium and the inhibitor concentration 50 was determined based on these concentrations. In conclusion; it was observed that atorvastatin significantly reduced cell viability at different concentrations applied to TM3 Leydig and TM4 Sertoli cells in the MTT test.