6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremi sonrası Kayseri Şehir Hastanesi Acil Servisine başvuran erişkin hastalarda travma skorlarının mortalite üzerine karşılaştırılması
Comparison of trauma scores on mortality in adult patients admitted to Kayseri̇ City Hospital Emergency Service after the 6 February 2023 Kahramanmaraş Earthquake
  1. Tez No: 908456
  2. Yazar: NEVZAT BABAARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT KOYUNCU, DOÇ. DR. İBRAHİM TOKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Ortopedi ve Travmatoloji, Emergency Medicine, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Acil Tıp, Travma Şiddet İndeksleri, Earthquake, Emergency department, Index, Trauma severity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Çalışmamızda 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi sonrasında travmatik yaralanması olan depremzedelerde travma şiddet skorlarının mortalite ve yoğun bakım yatışı üzerine prognostik değerlerini incelemeyi ve farklılıklarını tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 06.02.2023 – 08.02.2023 tarihleri arasındaki ilk üç günlük süreçte acil servise çeşitli şikayetlerle başvuran, takip ve tedavisinin ardından taburcu edilen, servis ya da yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatırılan erişkin hastalar Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) üzerinden taranarak geriye dönük incelendi. Hastaların demografik, klinik verileri ve travma skorları kayıt altına alınmıştır. Yaralanma Ciddiyet Skoru (ISS), Triyaj Revize Travma Skoru (T-RTS), Hızlı Acil Tıp Skoru (REMS) ve Acil Travma Skoru (EMTRAS) incelenen skorlardı. Bu skorlara ait ROC (receiver operator characteristic) analizleri yapıldı ve skorların ROC eğrileri karşılaştırıldı. İstatistiksel olarak anlamlılık değeri p13 iken YBÜ' e yatışı tahmin etmede sensitivitesi %82,35, spesifitesi %81,64, pozitif prediktif değeri %47,9, negatif prediktif değeri %95,8, pozitif olabilirlik oranı 4,49 ve negatif olabilirlik oranı 0,22 idi. EMTRAS skoru (AUC=0,950) mortaliteyi tahmin etmede en yüksek ayırt edici yeteneğe sahipti (p 3 iken mortaliteyi tahmin etmede sensitivitesi %85,71, spesifitesi %88,9 pozitif prediktif değeri %25,4, negatif prediktif değeri %99,3, pozitif olabilirlik oranı 7,78 ve negatif olabilirlik oranı 0,16 idi. Sonuç: YBÜ' ye yatışı tahmin etmede en yüksek ayırt edici yeteneğe ISS skoru sahipken mortaliteyi tahmin etmede EMTRAS skoru en yüksek yeteneğe sahipti. Genel olarak YBÜ' ye yatışta ISS ve EMTRAS benzer şekilde iyi düzeyde prognostik yeteneğe sahipken mortaliteyi tahmin etmede çok iyi düzeyde prognostik değere sahipti. Ek olarak T-RTS ve REMS skorları ise benzer şekilde YBÜ' ye yatışını tahmin etmede zayıf ancak mortaliteyi tahmin etmede iyi düzeyde prognostik değere sahipti.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to examine the predictive values of trauma severity scores on mortality and intensive care admission in earthquake victims with traumatic injuries after the February 6, 2023, Kahramanmaraş earthquake and to determine their differences. Materials and Methods: In our study, adult patients who applied to the emergency department with various complaints in the first three days between 06.02.2023 and 08.02.2023 were discharged after follow-up and treatment and were admitted to the ward or intensive care unit (ICU) were scanned and examined retrospectively through the Hospital Information Management System (HIMS). Demographic and clinical data and patients' trauma scores were recorded. Injury Severity Score (ISS), Triage Revised Trauma Score (T-RTS), Rapid Emergency Medicine Score (REMS), and Emergency Trauma Score (EMTRAS) were the examined scores. ROC (receiver operator characteristic) analyses of these scores were performed, and the ROC curves were compared. Statistical significance was accepted as p13, the sensitivity was 82.35%, the specificity was 81.64%, the positive predictive value was 47.9%, the negative predictive value was 95.8%, the positive likelihood ratio was 4.49, and the negative likelihood ratio was 0.22 in predicting ICU admission. EMTRAS score (AUC=0.950) had the highest discriminatory ability in predicting mortality (p 3, the sensitivity was 85.71%, specificity was 88.9%, the positive predictive value was 25.4%, the negative predictive value was 99.3%, the positive likelihood ratio was 7.78, and the negative likelihood ratio was 0.16 in predicting mortality. Conclusion: The ISS score had the highest discriminatory ability to predict ICU admission, while the EMTRAS score had the highest ability to predict mortality. In general, ISS and EMTRAS had similar prognostic abilities in ICU admission but very good prognostic values in predicting mortality. In addition, T-RTS and REMS scores had similarly poor prognostic values in predicting ICU admission but good prognostic values in predicting mortality.