Dijital dönüşüm ve ERP kullanımın işletme performansına etkisi
The impact of digital transformation and ERP usage on business performance
  1. Tez No: 908482
  2. Yazar: DENİZ ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ZAİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, ERP Kullanımı, İşletme Performansı, Bilgi Yönetimi, Tedarik Zinciri Esnekliği, Digital Transformation, ERP Usage, Business Performance, Information Management, Supply Chain Flexibility
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırma, dijital dönüşüm ve ERP kullanımının işletme performansı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırmanın amacı, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren üst düzey yöneticilerin bu teknolojilere yönelik görüşlerini analiz etmek ve bu teknolojilerin işletme performansı üzerindeki dolaylı ve doğrudan etkilerini ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında, 23 yaş ve üzeri farklı şirketlerde çalışmakta olan Genel Müdür, Bölge Müdürü, Planlama Müdürü, Mühendis, Uzman, Kısım Müdürü, Proje Yöneticisi, Saha Sorumlusu, Takım Lideri, Şef, Arge ve Yazılım Yöneticisi, Üst Düzey Yönetici, Proje Müdürü, Mühendis ve Danışman gibi pozisyonlarda görev yapan kişilerden anket yoluyla veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS programları kullanılarak analiz edilmiş ve yapısal eşitlik modellemesi (YEM) çerçevesinde doğrulayıcı faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular, ERP kullanımının işletme performansı üzerinde olumlu ve güçlü bir dolaylı etkisi olduğunu ve bu etkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bilgi yönetiminin işletme performansı üzerindeki en büyük katkıyı sağladığı belirlenmiştir. Tedarik zinciri esnekliği ve dayanıklılığı, işletme performansını artırmada önemli rol oynamaktadır. Bulut sistemi ve büyük veri ise tedarik zinciri esnekliğine yönelik katkılar sunmakla birlikte, işletme performansı üzerindeki etkileri zayıf olarak gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, dijital dönüşüm, ERP kullanımı ve bilgi yönetimi gibi teknolojilerin etkin bir şekilde kullanılması, işletme performansının artırılmasında kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
This research examines the effects of digital transformation and ERP usage on business performance. The aim of the research is to analyze the opinions of senior managers operating in various sectors regarding these technologies and to reveal the indirect and direct effects of these technologies on business performance. Within the scope of the research, General Manager, Regional Manager, Planning Manager, Engineer, Specialist, Department Manager, Project Manager, Field Manager, Team Leader, Chief, R&D and Software Manager, Senior Manager, Project Manager, working in different companies aged 23 and over. Data was collected through a survey from people working in positions such as Engineers and Consultants. The obtained data were analyzed by using SPSS and AMOS programs and confirmatory factor analysis was performed within the framework of structural equation modeling (SEM). The findings show that ERP use has a positive and strong indirect effect on business performance and this effect is statistically significant. Additionally, it has been determined that knowledge management makes the biggest contribution to business performance. Supply chain flexibility and resilience play an important role in improving business performance. Although the cloud system and big data contribute to supply chain flexibility, their effects on business performance have been observed to be weak. As a result, effective use of technologies such as digital transformation, ERP use and information management is critical in increasing business performance.