Rekabet stratejilerinin örgüt kültürü üzerindeki etkisi: Afyonkarahisar ili konaklama işletmelerinde bir araştırma
The impact of competitive strategies on organizational culture: A research in Afyonkarahisar accommodation establishments
  1. Tez No: 908490
  2. Yazar: MERVE ÇELİKKIRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet Stratejileri, Örgüt Kültürü, Farklılaştırma Stratejisi, Competitive Strategies, Organizational Culture, Differentiation Strategy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, rekabet stratejilerinin örgüt kültürü üzerindeki etkilerini incelemektedir. İşletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmek için uyguladıkları stratejiler, sadece pazar dinamiklerine uygun şekilde seçilmekle kalmamakta, aynı zamanda bu stratejilerin örgüt kültürü ile uyum içinde olması gerekmektedir. Rekabet stratejileri, maliyet liderliği, farklılaştırma ve odaklanma stratejilerini içermekte olup, bu stratejilerin başarıya ulaşmasında örgüt kültürü kritik bir rol oynamaktadır. Örgüt kültürü, bir işletmenin değerleri, normları ve çalışan davranışlarını şekillendirerek stratejilerin etkinliğini doğrudan etkiler. Bu araştırmada, rekabet stratejilerinin klan, hiyerarşi, adhokrasi ve pazar kültürü gibi dört farklı örgüt kültürü üzerindeki etkileri regresyon ve korelasyon analizleri ile incelenmiştir. Bulgular, rekabet stratejilerinin klan kültürü üzerinde %26, hiyerarşi kültürü üzerinde %27, adhokrasi kültürü üzerinde %19.3 ve pazar kültürü üzerinde %16.1 oranında bir değişim yarattığını göstermektedir. Farklılaştırma stratejileri, özellikle klan ve hiyerarşi kültürü üzerinde güçlü bir pozitif etki yaratmakta olup, adhokrasi kültürü üzerinde de önemli bir rol oynamaktadır. Odaklanma stratejileri ise hiyerarşi ve pazar kültürü üzerinde pozitif etki gösterirken, maliyet stratejilerinin klan, hiyerarşi ve adhokrasi kültürleri üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak, işletmelerin stratejik başarılarını artırabilmeleri için rekabet stratejilerini örgüt kültürü ile uyumlu bir şekilde belirlemeleri gerektiği görülmektedir. Kültür ve strateji uyumsuzluğu, stratejik kararların uygulanabilirliğini zorlaştırabilir ve işletmenin rekabet gücünü olumsuz etkileyebilir. Bu araştırma, strateji ve kültür arasındaki etkileşimin işletmelerin başarısındaki önemini vurgulamakta ve kültürel uyumun stratejilerin başarısında kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of competitive strategies on organizational culture. Strategies implemented by businesses to gain sustainable competitive advantage must not only be selected in alignment with market dynamics but also be compatible with the organizational culture. Competitive strategies, including cost leadership, differentiation, and focus, play a crucial role in achieving success, with organizational culture being a critical factor. Organizational culture, which shapes a company's values, norms, and employee behaviors, directly impacts the effectiveness of these strategies. In this research, the impact of competitive strategies on four types of organizational cultureclan, hierarchy, adhocracy, and market culture-was analyzed through regression and correlation analyses. The findings indicate that competitive strategies explain 26% of the variance in clan culture, 27% in hierarchy culture, 19.3% in adhocracy culture, and 16.1% in market culture. Differentiation strategies, in particular, have a strong positive effect on clan and hierarchy cultures, as well as a significant role in adhocracy culture. Focus strategies positively influence both hierarchy and market cultures, while cost strategies show no significant effect on clan, hierarchy, or adhocracy cultures. In conclusion, businesses must align their competitive strategies with their organizational culture to enhance strategic success. A misalignment between culture and strategy can hinder the implementation of strategic decisions and negatively affect a company's competitive strength. This research underscores the importance of the interaction between strategy and culture in determining business success and highlights the critical role of cultural alignment in achieving strategic objectives.