Kurumsal sosyal sorumluluğun kurumsal sürdürülebilirlik üzerindeki etkisinde örgüt kültürünün aracı rolü ve buna yönelik bir araştırma
The mediating role of organizational culture in the impact of corporate social responsibility on corporate sustainability: An empirical study
  1. Tez No: 989640
  2. Yazar: ZEYNEP YILDIRIM SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal sosyal sorumluluk, Kurumsal sürdürülebilirlik, Örgüt kültürü, Corporate social responsibility, Corporate sustainability, Organizational culture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, işletmelerin günümüz rekabet ortamında artan çevresel, sosyal ve etik beklentiler karşısında geliştirdikleri kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) uygulamalarının kurumsal sürdürülebilirlik üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide örgüt kültürünün aracılık rolünü ortaya koymaktır. İşletmeler yalnızca ekonomik performansları ile değil, aynı zamanda toplumsal ve çevresel duyarlılıkları ile de değerlendirilmektedir. Bu nedenle KSS, işletmelerin uzun vadeli varlıklarını koruma, paydaş güveni sağlama ve marka değerini artırma süreçlerinde önemli bir stratejik araç haline gelmiştir. Öte yandan kurumsal sürdürülebilirlik, işletmelerin ekonomik, çevresel ve sosyal boyutlarda dengeli bir gelişim sergilemesini gerektirmektedir. KSS'nin sürdürülebilirliğe katkısının yönü ve gücü, işletmenin benimsediği örgüt kültürüyle yakından ilişkilidir. Bu bağlamda örgüt kültürü, KSS anlayışının içselleştirilmesi, çalışanlar tarafından benimsenmesi ve örgütsel süreçlere entegre edilmesinde kritik bir rol üstlenmektedir. Bu çalışma, İstanbul'da farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde görev yapan çalışanlardan elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında hazırlanan anket formu 400 katılımcıya uygulanmış, elde edilen veriler SPSS 25.0 ve AMOS 24.0 programları ile analiz edilmiştir. KSS, kurumsal sürdürülebilirlik ve örgüt kültürüne ilişkin ölçeklerin güvenirlik ve geçerlik analizleri yapılmış, değişkenler arası ilişkiler korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiş, ayrıca örgüt kültürünün aracılık etkisi yapısal eşitlik modellemesi ile test edilmiştir. Analiz bulguları, KSS'nin kurumsal sürdürülebilirlik üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte örgüt kültürünün bu ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği saptanmıştır. Etik değerlere dayalı, katılımcı ve paylaşımcı örgüt kültürüne sahip işletmelerde, KSS uygulamalarının sürdürülebilirlik performansına katkısının daha güçlü olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, sürdürülebilirlik stratejilerinin başarısının yalnızca dış paydaşlara yönelik sosyal sorumluluk faaliyetleriyle değil, aynı zamanda kurum içinde benimsenmiş değer, norm ve davranış örüntüleriyle yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, işletmelerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmeleri için KSS uygulamalarını örgüt kültürü ile uyumlu şekilde tasarlamaları, çalışanların bu süreçlere aktif katılımını desteklemeleri ve etik ile şeffaflık ilkelerini kurumsal yapıya yerleştirmeleri gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to examine the impact of corporate social responsibility (CSR) on corporate sustainability and to determine the mediating role of organizational culture within this relationship. In contemporary business environments, companies are increasingly expected not only to generate profit but also to demonstrate sensitivity toward social and environmental issues. CSR has thus become a strategic instrument enabling organizations to enhance stakeholder trust, strengthen brand value, and maintain long-term viability. Meanwhile, corporate sustainability requires organizations to balance economic growth with social welfare and environmental protection. The extent to which CSR contributes to sustainability is significantly shaped by the organizational culture adopted within the institution. Organizational culture plays a pivotal role in internalizing CSR practices, influencing employees' attitudes, and integrating socially responsible principles into business processes. The empirical part of this study was conducted with 400 employees working in various sectors in Istanbul. The data were collected through a structured questionnaire and analyzed using SPSS 25.0 and AMOS 24.0. Reliability and validity analyses were performed for CSR, organizational culture, and corporate sustainability scales. Correlation and regression analyses were utilized to examine the relationships among variables, and the mediating effect of organizational culture was tested through structural equation modeling. The findings demonstrate that CSR has a significant and positive effect on corporate sustainability. Furthermore, organizational culture was found to partially mediate this relationship. Companies characterized by an ethical, participatory, and transparent culture exhibited a stronger link between CSR practices and sustainability performance. This suggests that the success of sustainability strategies depends not only on external CSR initiatives but also on internal values, norms, and behavioral patterns embedded within the organization. Based on the results, it is recommended that organizations align their CSR practices with their organizational culture, encourage employee participation in CSR processes, and institutionalize transparency and ethical values. The study contributes to the literature by empirically revealing the mediating role of organizational culture and offers practical insights for managers seeking to strengthen sustainability outcomes through effective CSR implementation.