Akut kolonik divertikülit hastalarında kas kitlesi ile hastalık şiddeti arasındakiilişkinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 908646
  2. Yazar: DERYA ALPARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR AKGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut divertikülit, Kas kitlesi, İskelet Kas İndeksi, Acute diverticulitis, Muscle mass, Skeletal Muscle Index
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Sarkopeni tanısında objektif bir ölçüm olarak kullanılan İskelet Kas İndeksi (İKİn) çeşitli hastalık prognozlarında belirteç olarak önerilmiştir. Kolon divertiküliti tanısı alan hastalarda L3 vertebra seviyesinden ölçülen kas kitlesi alanı kullanılarak hesaplanan İKİn değerinin hastalık şiddeti ile ilişkisinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya her iki cinsiyetten 18 yaş üstü toplam 203 hasta dahil edildi. Hastalar tomografi görüntüleri üzerinden WSES sınıflamasına göre komplike ve komplike olmayan divertikülit grupları olarak ayrıldı. Her iki grubun kas kitlesi ImageJ v1.54 programı kullanılarak 3. lomber vertebra kesitinden aksiyal planda ölçüldü. L3 vertebra seviyesinde psoas, erector spinae, quadratus lumborum, transversus abdominis, eksternal oblik, internal oblik ve rectus abdominis kas alanları ölçüme dahil edildi. Düşük İKİn için eşik değerler erkekler ve kadınlar için sırasıyla 52.4 cm²/ m² ve 38.5 cm²/ m² olarak kabul edildi. Hastalar İKİn değerleri normal ve düşük olarak iki gruba ayrıldı. İKİn değerinin yaş, yandaş hastalık durumu, vücut kitle indeksi (VKİ), laboratuar değerleri ile ilişkisi ve hastalık şiddeti, operasyon gerekliliği, hastane yatış endikasyonu ve süresi üzerine etkileri değerlendirildi. Bulgular: Düşük İKİn grubundaki hastaların yaş ortalaması (58.53 ± 15.94 yıl), normal İKİn grubundaki hastalardan (51.66 ± 14.14 yıl) anlamlı olarak daha yüksekti (p = 0.001). Düşük İKİn grubundaki hastaların VKİ ortalaması (27.12 ± 3.60 kg/m²), normal İKİn grubundakilerden (29.08 ± 4.85 kg/m²) anlamlı olarak daha düşüktü (p = 0.006). Komorbiditesi olan hastaların İKİn değerleri (45.49 ± 11.46) anlamlı olarak daha düşükken, komorbiditesi olmayanlarda bu değer daha yüksekti (50.29 ± 11.22) (p = 0.002). Düşük İKİn grubundaki hastaların daha ileri evrelerde divertikülit atağı ile hospitalize edildiği ve düşük İKİn ile daha yüksek divertikülit evresi arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edildi (p = 0.001). Düşük İKİn grubunda cerrahi gereksinimi daha yüksekti (%24.1), normal İKİn grubunda ise bu oran daha düşüktü (%12.9) (p = 0.039). Hastanede kalış süresi, düşük İKİn grubunda (4.90 ± 4.04 gün), normal İKİn grubuna göre (3.81 ± 2.79 gün) daha uzun bulundu (p = 0.032). Sonuç: Düşük İKİn, akut kolonik divertikülit hastalarında artan hastalık şiddeti, cerrahi oranları ve uzamış hastane yatışı ile ilişkilidir. İKİn, hastalık şiddetini öngörmede kullanılabilecek bir parametredir. Düşük İKİn değerine sahip hastaların yakından izlenmesi klinik fayda sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Skeletal Muscle Index (SMI), used as an objective measure in the diagnosis of sarcopenia, has been suggested as a marker for the prognosis of various diseases. This study aimed to reveal the relationship between the SMI value, calculated using the muscle mass area measured at the L3 vertebral level, and the severity of the disease in patients diagnosed with colonic diverticulitis. Materials and Methods: A total of 203 patients over 18 years of age from both genders were included in the study. Patients were divided into complicated and uncomplicated diverticulitis groups based on computed tomography images according to the WSES classification. The muscle mass of both groups was measured in the axial plane from the third lumbar vertebra using the ImageJ v1.54 software. At the L3 vertebral level, the psoas, erector spinae, quadratus lumborum, transversus abdominis, external oblique, internal oblique, and rectus abdominis muscle areas were included in the measurements. Threshold values for low SMI were defined as 52.4 cm²/m² for males and 38.5 cm²/m² for females. Patients were divided into two groups based on normal and low SMI values. The relationship of SMI with age, comorbidities, body mass index (BMI), laboratory values, and its effects on disease severity, the need for surgery, hospital admission indication, and duration were evaluated. Results: The mean age of patients in the low SMI group (58.53 ± 15.94 years) was significantly higher than that in the normal SMI group (51.66 ± 14.14 years) (p = 0.001). The mean BMI of patients in the low SMI group (27.12 ± 3.60 kg/m²) was significantly lower than that in the normal SMI group (29.08 ± 4.85 kg/m²) (p = 0.006). The SMI values of patients with comorbidities (45.49 ± 11.46) were significantly lower than those without comorbidities (50.29 ± 11.22) (p = 0.002). It was found that patients in the low SMI group were hospitalized with more advanced stages of diverticulitis, and there was a significant relationship between low SMI and a higher stage of diverticulitis (p = 0.001). The need for surgery was higher in the low SMI group (24.1%) compared to the normal SMI group (12.9%) (p = 0.039). The hospital stay was longer in the low SMI group (4.90 ± 4.04 days) compared to the normal SMI group (3.81 ± 2.79 days) (p = 0.032). Conclusion: Low SMI is associated with increased disease severity, higher surgical rates, and prolonged hospital stays in patients with acute colonic diverticulitis. SMI may be used as a parameter to predict disease severity. Close monitoring of patients with low SMI values may provide clinical benefits.