Kadın girişimciliğini etkileyen faktörler: Bartın ili örneği
Factors affecting women's entrepreneurship: The case of Bartın province example
  1. Tez No: 908710
  2. Yazar: BÜŞRA YAZLIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bartın, Girişimci, Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Bartın, Entrepreneur, Entrepreneurship, Women Entrepreneurship
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Son dönemlerde hızla değişen teknolojik gelişmeler ve ekonomik beklentilerin sonucunda girişimcilik faktörü önem kazanmıştır. Bu duruma bağlı olarak girişimci sayısında artış meydana gelmektedir. Ayrıca girişimcilik kavramının alt dallarından olan kadın girişimciliğine gösterilen ilgi çoğalmakta ve kadınların da girişimci bir birey olarak iş yaşamına dahil olduğu görülmektedir. Diğer bir yandan girişimci kadınların yerel ekonominin büyümesine ve kalkınmasına sağladığı desteğin bilinmesine rağmen iktisadi koşullarla birlikte toplumsal faktörlerden kaynaklı birçok etken ile karşılaştığı söylenebilir. Söz konusu etkenlerin ve sorunların tespit edilmesi sonucunda ulaşılacak olan çözüm önerileri sayesinde kadınların girişimcilik faaliyetleri ile bulundukları bölgenin kalkınmasına katkı sunabileceği ifade edilebilir. Bu çalışmada, girişimci kadınların girişimcilik niteliklerinin, girişimciliğe başlama sebeplerinin, girişimcilik faaliyetinde başarı ve başarısızlık göstermelerine etki eden faktörlerin, çalışma yaşamındaki konumlarının ve faaliyet alanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemleri arasında yer alan yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kapsamında meydana getirilen 6 adet soruyu içinde barındıran görüşme formu oluşturulmuştur. Hazırlanan form ile Bartın'da faaliyet gösteren girişimci kadınların tutumları belirlenerek araştırmanın verileri elde edilmeye çalışılmıştır. Bu açıdan araştırma Bartın Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı 15 kadın girişimci ile yapılan görüşmelere dayanmaktadır. Görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak mantıksal bir sıraya konulmuş, ardından yorumlanarak sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Gerçekleştirilen görüşmeler dahilinde kadın girişimcilerin girişimci olmaya karar verme sebepleri, iş yaşamlarında kadın olarak karşı karşıya kaldıkları problemler, faaliyette bulunduğu sektörle alakalı nitelikler, girişimci olarak destek aldıkları kurum ve kuruluşlar, girişimci olmak isteyen kadınlara ilişkin öneri ve tavsiyeleri üzerinde durulmuştur. İktisadi ve toplumsal refahın oluşması bakımından oldukça önemli bir konuma sahip olan girişimci kadınların beyan ettikleri görüşlerin, girişimcilik faaliyetine yeni başlayacak olan kadınlara katkı sağlayabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Recently, the entrepreneurship factor has gained importance because of rapidly changing technological developments and economic expectations. Depending on this situation, there is an increase in the number of entrepreneurs. In addition, the interest in women entrepreneurship, which is one of the sub-branches of the concept of entrepreneurship, is increasing and it is seen that women are also involved in business life as an entrepreneurial individual. On the other hand, although it is known that entrepreneurial women support the growth and development of the local economy, it can be said that they face many factors arising from social factors as well as economic conditions. It can be stated that women can contribute to the development of the region where they are located through entrepreneurship activities thanks to the solution suggestions to be reached because of identifying these factors and problems. In this study, it is aimed to determine the entrepreneurial qualities of entrepreneurial women, the reasons for starting entrepreneurship, the factors affecting their success and failure in entrepreneurial activity, their position in working life and their fields of activity. An interview form containing 6 questions was created within the scope of the semi-structured interview technique, which is among the qualitative research methods. With the form prepared, it was tried to obtain the data of the research by determining the attitudes of entrepreneur women operating in Bartın. In this respect, the research is based on interviews with 15 women entrepreneurs registered in Bartın Chamber of Commerce and Industry. The data obtained from the interviews were put in a logical order using descriptive analysis method, and then interpreted and conclusions were tried to be reached. Within the scope of the interviews, the reasons why women entrepreneurs decide to become entrepreneurs, the problems they face as women in their business life, the qualifications related to the sector in which they operate, the institutions and organizations they receive support as entrepreneurs, and their suggestions and recommendations for women who want to become entrepreneurs were focused on. It can be said that the views expressed by entrepreneur women, who have a very important position in terms of economic and social welfare, can contribute to women who will start entrepreneurship activities.