Comparative seed protein analysis of some quercus (Fagaceae) taxa in Turkey
Türkiye'deki bazı quercus (Fagaceae) taksonlarının karşılaştırmalı tohum protein analizleri
  1. Tez No: 90879
  2. Yazar: NİLGÜN ÇELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. TEKİN BABAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Quercus, SDS-PAGE, Depo proteini, Türkiye iv, Quercus, SDS-PAGE, Storage protein, Turkey m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DEKİ BAZI QUERCUS (FAGACEAE) TAKSONLARININ KARŞILAŞTIRMALI TOHUM PROTEİN ANALİZLERİ Çelen, Nilgün Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. M. Tekin BABAÇ Ağustos 1999, 39 sayfa Türkiye'de bulunan 3 seksiyona (Quercus, Cerris Loudon ve Ilex Loudon) ait 10 Quercus taksonun tohum depo proteinleri Sodyum Dodesil Sülfat-Poliakrilamid Jel Elektroforez (SDS-PAGE) tekniği kullanılarak analiz edildi ve elde edilen protein bantları karşılaştırıldı. Cerris ve Ilex seksiyonlarını karakterize edecek seksiyonlara özgü herhangi bir protein bandı bulunamamıştır. Ancak, Quercus seksiyonundaki tüm taksonlar 23 kD'luk seksiyona özgü protein bandını içermiştir. Cerris ve Ilex seksiyonları, karakteristik olmayan diğer protein bantlarının kombinasyonları ile birbirlerinden ve Quercus seksiyonundan ayrılabilmiştir. Çalışılmış olan on takson arasında iyi bir ayırım sağlayan ya ortak ya da farklı protein bantları da elde edilmiştir. Yine de bu protein bantlarının hiçbiri taksonlara özgü değildir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARATIVE SEED PROTEIN ANALYSES OF SOME QUERCUS (FAGACEAE) TAXA IN TURKEY Çelen, Nilgün Master of Science, Department of Biology Supervisor : Prof. Dr. M. Tekin BABAÇ August 1999, 39 pages Seed storage proteins of ten Quercus taxa belonged to the three sections (Quercus, Cerris Loudon, and Ilex Loudon) in Turkey were analyzed by using Sodium Dodecyl Sulphate-Polyacrylamide Gel Electrophoresis (SDS-PAGE) and the resulted seed protein bands were compared. The sections Cerris and Ilex did not contain any specific protein bands that characterized these two sections. But all taxa in section Quercus had 23 kD section specific protein band. The sections Cerris and Ilex can be discriminated from the section Quercus and each others by the combinations of other protein bands which are not characteristic for both sections. Either common or different protein bands providing a good separation between the studied ten taxa were determined. However, none of these protein bands were specific to any taxa.