Boşanmanın erken çocukluk döneminde okul yaşamına etkisinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
The effect of divorce on school life in early childhood: an examination based on teachers' perspectives
  1. Tez No: 908864
  2. Yazar: ESRA ÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARCAN TIĞRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, Davranış Problemi, Ebeveyn Ayrılığı, Okul Öncesi, Öğretmen Yaklaşımları, Behavioral Problem, Divorce, Parental Separation, Preschool, Teacher Approaches
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma, fenomenolojik bir model kullanılarak okul öncesi dönemde ebeveyn boşanması yaşayan çocukların üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Boşanmanın artan oranlarına dikkat çeken çalışma, çocukların boşanma sürecinden nasıl etkilendiklerini anlamak ve ilgili paydaşlara etkili destek ve hizmetler sunabilmek için öneriler geliştirmeyi hedeflemektedir. Araştırmanın örneklemini, Kütahya ili Merkez ilçesinde bulunan MEB'e bağlı resmi anaokulu ve anasınıflarına devam eden 60-72 ay arasındaki 7 çocuğun öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veriler 2022-2023 ve 2023-2024 eğitim öğretim yıllarının ikinci dönemlerinde,“Kişisel Bilgiler Formu”ve araştırmacı tarafından hazırlanan açık uçlu sorular ile toplanmıştır. Öğretmenler ile görüşme sonucu elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, boşanmanın çocukların okul performansı, eğitimsel yönleri, sosyal etkileşimleri, duygusal gelişimleri ve davranış problemleri üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır. Çalışma, boşanma sürecinden etkilenen çocuklara yaklaşım konusunda öğretmenlere ve ilgili paydaşlara rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effects of parental divorce on children in the preschool period using a phenomenological model. The study, which highlights the increasing rates of divorce, aims to understand how children are affected by the divorce process and to develop recommendations for providing effective support and services to relevant stakeholders. The sample of the research consists of the teachers of seven children aged 60-72 months attending official kindergartens and preschool classes affiliated with the Ministry of National Education in the central district of Kütahya province. Data were collected in the second semesters of the 2022-2023 and 2023-2024 academic years using a“Personal Information Form”and open-ended questions prepared by the researcher. The data obtained from interviews with teachers were analyzed using content analysis. The results reveal the effects of divorce on children's school performance, educational aspects, social interactions, emotional development, and behavioral problems. The study aims to guide teachers and relevant stakeholders in approaching children affected by the divorce process.