Optik mağazalarda sunulan hizmet kalitesinin müşteri sadakatine etkisinin incelenmesi
Examination of the impact of service quality on customer loyalty in optical stores
  1. Tez No: 908962
  2. Yazar: İBRAHİM ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Kalitesi, Müşteri Sadakati, Perakende Optik Sektörü, Müşteri Memnuniyeti, Rekabet Avantajı, Service Quality, Customer Loyalty, Retail Optical Sector, Customer Satisfaction, Competitive Advantage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, perakende optik sektöründe sunulan hizmet kalitesinin müşteri sadakati üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Hizmet kalitesi, işletmelerin rekabet avantajı elde etmesinde kritik bir rol oynamakta ve müşterilerin belirli bir markaya olan bağlılığını pekiştirmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, hizmet kalitesinin müşteri sadakati üzerindeki etkilerini anlamak ve sektörde faaliyet gösteren işletmelere bu konuda stratejik öneriler sunmaktır. Verilerin toplanması sürecinde, perakende optik sektöründe faaliyet gösteren mağazaların müşterileri hedeflenmiş ve bu müşterilerin hizmet kalitesine yönelik algıları incelenmiştir. Anket yöntemi ile elde edilen veriler, istatistiksel analizler kullanılarak değerlendirilmiş ve hizmet kalitesi ile müşteri sadakati arasındaki ilişki sayısal verilerle desteklenmiştir. Araştırma bulguları, yüksek hizmet kalitesinin müşteri sadakatini önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. Özellikle, müşteri memnuniyetini sağlama konusunda hizmet kalitesinin kritik bir faktör olduğu ve bu durumun perakende optik sektöründe müşteri sadakatini pekiştirdiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, sektörde faaliyet gösteren işletmelere, hizmet kalitesini iyileştirerek müşteri bağlılığını artırma konusunda önemli stratejik çıkarımlar sunmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, perakende optik sektöründe hizmet kalitesinin müşteri sadakati üzerindeki etkilerini ele alarak, hem akademik literatüre katkı sağlamakta hem de sektördeki işletmelere rekabet avantajı kazandırma yolunda rehberlik etmektedir. Bu bulgular, gelecekte yapılacak araştırmalar için de önemli bir temel teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of service quality on customer loyalty in the retail optical sector. Service quality plays a critical role in helping businesses gain a competitive advantage and strengthens customers' loyalty to a particular brand. In this context, the purpose of the study is to understand the effects of service quality on customer loyalty and to offer strategic recommendations to businesses operating in the sector. During the data collection process, customers of retail optical stores were targeted, and their perceptions of service quality were examined. The data obtained through surveys were evaluated using statistical analyses, and the relationship between service quality and customer loyalty was supported by numerical data. The research findings indicate that high service quality significantly increases customer loyalty. In particular, it was found that service quality is a critical factor in ensuring customer satisfaction, which in turn reinforces customer loyalty in the retail optical sector. These results provide important strategic insights for businesses in the sector to improve service quality and enhance customer loyalty. In conclusion, this study contributes to the academic literature by addressing the impact of service quality on customer loyalty in the retail optical sector, and it also provides guidance to businesses in the sector in gaining a competitive advantage. These findings also serve as a valuable foundation for future research.