Üç boyutlu yazıcılarla üretilen rezin laminate veneerlerin uyumlarının mikrosızıntı yöntemiyle in-vitro olarak araştırılması
- Tez No: 938734
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET KERİM AYAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Laminate veneer, 3B yazıcı, mikrosızıntı, kompozit, Laminate veneer, 3D printer, microleakage, composite
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu in-vitro çalışmanın amacı, üç boyutlu (3B) yazıcı teknolojisiyle üretilen rezin laminate veneer restorasyonlar ile direkt kompozit kullanılarak yapılan restorasyonların termal siklus sonrası mikrosızıntı düzeylerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Toplam 72 çekilmiş anterior ve premolar dişe laminate veneer preparasyonu uygulandı. İndirekt restorasyonlar, iki farklı 3B yazıcı rezini [Crowntec (Saremco, İsviçre) ve NextDent C&B MFH (Vertex, Hollanda)] ve dört rezin siman [Panavia V5, Variolink Esthetic LC, RelyX Universal, RelyX Veneer] kullanılarak simante edildi. Direkt restorasyonlar serbest el tekniğiyle uygulandı. Örnekler 5000 döngülük termal siklusa tabi tutuldu. Dişler tırnak cilası ile izole edilip %2'lik bazik fuksin solüsyonunda bekletildi. Kesitler mikroskop altında incelendi ve mikrosızıntı skorlandı (0–3). Veriler Fisher's Exact testi ile değerlendirildi. Bulgular: En sık görülen skor 0 (mikrosızıntı yok) idi. Crowntec (%87,5), C&B (%75,0) ve direkt kompozit (%75,0) gruplarında benzer oranlarda mikrosızıntısız restorasyon gözlendi (p=0,217) ile gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: 3B yazıcı ile üretilen restorasyonlar, biyomekanik açıdan direkt kompozitlere alternatif olabilir. Dijital diş hekimliğinde yaygın kullanımları öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in-vitro study was to compare the microleakage levels of resin laminate veneer restorations fabricated using three-dimensional (3D) printing technology with those restored using direct resin composite after thermal cycling. Materials and Methods: A total of 72 extracted anterior and premolar teeth underwent laminate veneer preparation. Indirect restorations were fabricated using two different 3D printable resins [Crowntec (Saremco, Switzerland) and NextDent C&B MFH (Vertex, Netherlands)] and cemented with four types of resin cements [Panavia V5, Variolink Esthetic LC, RelyX Universal, RelyX Veneer]. Direct restorations were performed freehand using composite resin. All samples were subjected to 5000 thermal cycles. The teeth were isolated with nail varnish and immersed in 2% basic fuchsin solution. Sections were obtained and examined under a digital microscope. Microleakage was scored based on penetration depth (0–3). Fisher's Exact test was used for statistical analysis. Results: Score 0 (no microleakage) was the most frequently observed. The percentage of restorations showing no microleakage was 87.5% for Crowntec, 75.0% for C&B resin, and 75.0% for direct composite. No statistically significant difference was found among the groups (p = 0.217). Conclusion: Restorations produced by 3D printing technology may be a viable alternative to direct composite restorations in terms of biomechanical compatibility. Their use is expected to increase with the growing trend of digital dentistry.